ΥΓΕΙΑ

H μηνιγγίτιδα Α έχει σχεδόν εξαλειφθεί σε 16 αφρικανικές χώρες χάρη στους μαζικούς εμβολιασμούς

Ένα εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Α, το οποίο άρχισε να χορηγείται πριν από 5 χρόνια στην Αφρική, επέτρεψε σχεδόν να εξαλειφθεί η νόσος αυτή σε 16 αφρικανικές χώρες, δείχνει μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από μερικές ημέρες στη βρετανική επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases.

H μηνιγγίτιδα Α έχει σχεδόν εξαλειφθεί σε 16 αφρικανικές χώρες χάρη στους μαζικούς εμβολιασμούς

Σε αυτήν επισημαίνεται, ωστόσο, ότι για να αποφευχθεί μια επανεμφάνιση της νόσου σε 15 χρόνια, θα πρέπει το εμβόλιο αυτό να ενταχθεί στα προγράμματα συστηματικού εμβολιασμού των νηπίων στις χώρες αυτές.

Το 2013, μόνον τέσσερα επιβεβαιωμένα από εργαστηριακές εξετάσεις κρούσματα μηνιγγίτιδας Α καταγράφηκαν στις 26 χώρες της «ζώνης της μηνιγγίτιδας» στην Αφρική, σύμφωνα με τη βρετανική επιθεώρηση, η οποία δημοσιεύει άρθρα που συντάχθηκαν σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση PATH.

«Η μηνιγγίτιδα Α σχεδόν εξαλείφθηκε σε όλες τις ζώνες στις οποίες χορηγήθηκε το εμβόλιο αυτό (MenAfricaVac). Ωστόσο, από τις 26 χώρες της αφρικανικής ζώνης της μηνιγγίτιδας, 10 δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει προγράμματα εμβολιασμού», επισημαίνουν παράλληλα ο ΠΟΥ και η PATH σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν την περασμένη Τρίτη.

«Η μηνιγγίτιδα Α έχει σήμερα σχεδόν εξαφανιστεί στην Αφρική, αλλά η αποστολή μας δεν έχει ακόμη τελειώσει», υπογραμμίζει επίσης ο γιατρός Ζαν-Μαρί Όκουο-Μπέλε, διευθυντής του τμήματος εμβολιασμών του ΠΟΥ, στην ανακοίνωσή αυτή. «Οι θεαματικές πρόοδοι κατά της μηνιγγίτιδας Α που σημειώθηκαν χάρη στις μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού θα μπορούσαν να τεθούν εν αμφιβόλω αν οι χώρες δεν καταφέρουν να διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο προστασίας του πληθυσμού εντάσσοντας τον εμβολιασμό κατά της μηνιγγίτιδας στα προγράμματά τους συστηματικού εμβολιασμού των νηπίων», πρόσθεσε.

Στα μέσα του 2015, οι εκστρατείες εμβολιασμού έγιναν σε περισσότερα από 220 εκατομμύρια ανθρώπους ηλικίας 1 ως 29 ετών σε 16 χώρες (Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Καμερούν, Τσαντ, Ακτή Ελεφαντοστού, Αιθιοπία, Γκάμπια, Γκάνα, Γουινέα, Μαλί, Μαυριτανία, Νίγηρας, Νιγηρία, Σενεγάλη, Σουδάν και Τόγκο).
Το εμβόλιο MenAfriVac είχε παρασκευαστεί μετά από έκκληση που απηύθυναν οι υπουργοί Υγείας της υποσαχάριας Αφρικής έπειτα από μια επιδημία μηνιγγίτιδας Α που ξέσπασε το 1996 με περισσότερα από 250.000 κρούσματα και περισσότερους από 25.000 θανάτους σε μερικούς μήνες, υπενθυμίζουν ο ΠΟΥ και η PATH.

To MenAfriVac παρασκεύασε το Projet Vaccins Meningite (MVP) χάρη στη σύμπραξη του ΠΟΥ με την PATH και της χρηματοδότησής του από το ίδρυμα του ζεύγους Γκέιτς, Bill and Melinda Gates Foundation.