ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Δεν είναι μόνο το Αids αλλά και τα άλλα αφροδίσια νοσήματα - Προσοχή λοιπόν...

Δεν είναι μόνο το Αids αλλά και τα άλλα αφροδίσια νοσήματα - Προσοχή λοιπόν...

Προσοχή στο AIDS, αλλά να μην ξεχνάμε τα υπόλοιπα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, συνιστούν οι αφροδισιολόγοι-δερματολόγοι με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συνδρόμου Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας.

Κι αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια. καθώς το βάρος της παγκόσμιας ενημέρωσης έχει πέσει στο AIDS, τείνουν να ξεχαστούν τα μέτρα προφύλαξης για τα άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

«Καλό είναι με την ευκαιρία της 1ης Δεκεμβρίου να θυμόμαστε ότι υπάρχουν και τα άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και θα πρέπει να παίρνουμε μέτρα προφύλαξης», αναφέρει η αφροδισιολόγος-δερματολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, επιστημονική διευθύντρια του τμήματος δερματολογίας και εφαρμογών Laser στην κλινική Cosmetic Derma Medicine.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, στην πρώτη θέση των πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων εξακολουθούν να παραμένουν τα κονδυλώματα, παρά τη χρήση του εμβολίου, χάρη στο οποίο τα τελευταία χρόνια υπάρχει πτωτική τάση στα κρούσματα ασθενών σε κάποιες χώρες.

Σύμφωνα με τα ίδια στατιστικά στοιχεία, πτωτική τάση έχει καταγραφεί στην Αυστραλία σε αρκετά υψηλό ποσοστό της τάξης του 61% και τη Σουηδία, χώρες πρωτοπόρες στον εμβολιασμό κατά της μετάδοσης του ιού HPV που προκαλεί κονδυλώματα.

ΕΙΚΟΝΑ - ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Τα κονδυλώματα είναι μικρά ογκίδια που εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα της γυναίκας αλλά και του άνδρα και οφείλονται σε ιούς της οικογένειας των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (HPV).

Μπορεί να είναι επίπεδα ή να προεξέχουν από το δέρμα, είναι μικρά σαν κεφάλι καρφίτσας ή μεγαλύτερα, μεμονωμένα ή πολλά μαζί. Συνήθως έχουν ανώμαλη επιφάνεια και το χρώμα τους είναι στο χρώμα του δέρματος ή ροζ. Πολλές φορές τα κονδυλώματα δεν φαίνονται με το μάτι αλλά ο ασθενής τα αντιλαμβάνεται με την αφή.

Στη γυναίκα μπορεί να εμφανιστούν στην είσοδο του κόλπου, στα μικρά και τα μεγάλα χείλη, στον πρωκτό, στο εφήβαιο και στο δέρμα μεταξύ του πρωκτού και των κόλπου (περίνεο). Επίσης μπορεί να αναπτυχθούν στον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας.

Στον άνδρα τα κονδυλώματα εμφανίζονται συνήθως στο πέος, τους όρχεις και τον πρωκτό.

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή, ακόμη και τη μη ολοκληρωμένη. Αν ο ένας ερωτικός σύντροφος έχει κονδυλώματα, είναι πολύ εύκολο να τα μεταδώσει. Ακόμη και αν το χέρι του έρθει σε επαφή με κονδυλώματα, μπορεί με μεγάλη ευκολία να μεταφέρει τους ιούς σε άλλες περιοχές είτε των γεννητικών οργάνων του είτε στα γεννητικά όργανα του συντρόφου του.

Συμπτώματα

Οι γυναίκες συνήθως δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Η ασθενής τα αντιλαμβάνεται με την αφή ή τα βλέπει με μεγεθυντικό καθρεφτάκι.

Στους άνδρες προκαλούν:

- Κνησμό (φαγούρα) του πέους, του όσχεου, της πρωκτικής χώρας
- Επιμόλυνση των βλαβών από μικρόβια
- Αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη στα άτομα που πάσχουν από πρωκτογεννητικά κονδυλώματα.

Τα κονδυλώματα είναι κατά κανόνα καλοήθεις βλάβες αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Προφύλαξη

«Στο κομμάτι της πρόληψης, εκτός από το τετραδύναμο εμβόλιο που μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσης των πιο κοινών τύπων του ιού HPV που προκαλούν κονδυλώματα, καθοριστικό ρόλο παίζει και η εξέταση HPV DNA test που γίνεται για την ανίχνευση και ταυτοποίηση του ιού HPV», τονίζει η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα και προσθέτει «Η αξία της ταυτοποίησης είναι πολύ μεγάλη και προτείνεται σε όλους όσους για πρώτη φορά διαγιγνώσκονται με κονδυλώματα αλλά και σε εκείνους που ταλαιπωρούνται αρκετό καιρό».

Θεραπεία

Επανάσταση στη θεραπεία των κονδυλωμάτων έχει φέρει το laser C02, η πιο σύγχρονη τεχνολογία για την καταστροφή τους. Τα πλεονεκτήματα για τον ασθενή είναι ότι η θεραπευτική προσέγγιση είναι αναίμακτη, σύντομη και δεν αφήνει ουλές. Η θεραπεία γίνεται με τοπική αναισθησία και το laser εξαχνώνει τις βλάβες χωρίς να τραυματίζει τους γύρω ιστούς. Το σημαντικότερο είναι ότι το laser σχετίζεται με μικρότερο ποσοστό υποτροπών μετά τη θεραπεία και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ελεύθερο νόσου σε σχέση με τις εναλλακτικές μεθόδους (κρυοθεραπεία, κρέμες, διαθερμοπηξία).

Την ίδια στιγμή, μεγάλη αύξηση στα περιστατικά σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) καταγράφτηκε το 2014, τουλάχιστον στις ΗΠΑ. Ενδεικτικά, τα κρούσματα με σύφιλη σε προχωρημένο στάδιο αυξήθηκαν κατά 15,1%. Τα περιστατικά με χλαμύδια, νόσο που συχνά δεν παρουσιάζει συμπτώματα, αυξήθηκαν κατά 2,8% σε σχέση με το 2013. Τα στοιχεία για τον έρπη γεννητικών οργάνων δεν παρουσιάζουν μεγάλες αλλαγές. Για όλα τα παραπάνω η θεραπεία γίνεται με αντιβίωση ή αντι-ιική αγωγή.

«Τα βασικά μέτρα πρόληψης και προστασίας που πρέπει λαμβάνουμε όλοι για να προστατευτούμε από τη μετάδοση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων είναι η χρήση προφυλακτικού, η επιλογή σταθερού συντρόφου και ο εμβολιασμός για τον ιό HPV, καταλήγει η Δρ Τσιατούρα.

Διαβάστε ακόμη:

Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνετε για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τέσσερα ΣΜΝ που σίγουρα δεν έχετε ξανακούσει

Γιατί οι γυναίκες ταλαιπωρούνται περισσότερο από τα ΣΜΝ

Όταν τα ΣΜΝ δεν μεταδίδονται με το σεξ..

BEST OF NETWORK