ΥΓΕΙΑ

Ρινορραγία: Τι την προκαλεί και πώς θα τη σταματήσετε (βίντεο)

Η αιμορραγία από τη μύτη, κατάσταση γνωστή ως ρινορραγία ή επίσταξη, διακρίνεται σε δύο είδη: την πρόσθια και την οπίσθια.

Ρινορραγία: Τι την προκαλεί και πώς θα τη σταματήσετε (βίντεο)

Η πρόσθια επίσταξη, η οποία είναι και η πιο συχνή, είναι αποτέλεσμα ερεθισμού των αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται στο ρινικό διάφραγμα, το τμήμα της μύτης που χωρίζει τα δύο ρουθούνια. Στο ρινικό διάφραγμα υπάρχει μια περιοχή που ονομάζεται πλέγμα του Kiesselbach. Στο πλέγμα του Kiesselbach συναντώνται τέσσερις αρτηρίες, συνθέτοντας ένα δίκτυο αιμοφόρων αγγείων.

Ο ερεθισμός στην περιοχή αυτή μπορεί να επιφέρει τη ρήξη των αγγείων και την επακόλουθη αιμορραγία. Συνήθεις παράγοντες που προκαλούν τον ερεθισμό είναι τα επαναλαμβανόμενα δυνατά φταρνίσματα, ο ξηρός αέρας και ο τραυματισμός από ξένο σώμα.

Για να σταματήσει η ρινορραγία, θα πρέπει να πιέσετε τα ρουθούνια προς το ρινικό διάφραγμα για δέκα λεπτά. Η πίεση βοηθά να πήξει γρηγορότερα το αίμα και να σταματήσει η επίσταξη.

{youtube}-m9qfR-N5iQ{/youtube}

Η οπίσθια επίσταξη εντοπίζεται βαθύτερα στη μύτη και είναι σχετικά σπάνια. Η οπίσθια επίσταξη παρατηρείται σε άτομα με κάποια υποκείμενη πάθηση ή λόγω φαρμακευτικής αγωγής που επηρεάζει τη διαδικασία πήξης του αίματος.

Διαβάστε επίσης:

Μη σκύβετε το κεφάλι προς τα πίσω όταν ανοίγει η μύτη – Δείτε γιατί
Βλέννα με αίμα από τη μύτη: Δείτε τι μπορεί να σημαίνει