ΥΓΕΙΑ

Υπογονιμότητα στον άνδρα: Ποιους άλλους κινδύνους κρύβει για την υγεία του

Η ανδρική υπογονιμότητα είναι η αδυναμία πολλών ανδρών να παράγουν ικανοποιητικό αριθμό υγιούς σπέρματος.

Υπογονιμότητα στον άνδρα: Ποιους άλλους κινδύνους κρύβει για την υγεία του

Οι αιτίες είναι πολλές: ορμονικές, τραυματικές κακώσεις, συστηματικές παθήσεις κλπ.

Ένας άνδρας που αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας όμως, είναι πιθανό να εκδηλώσει και άλλα προβλήματα υγείας.

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, με επικεφαλής τον Δρ Μάικλ Έισενμπεργκ, μελέτησε στοιχεία για περισσότερους από 100.000 άνδρες, την περίοδο 2001-2009. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 33 ετών.

Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τους άνδρες ανάλογα με την κατάσταση της υγείας τους: διάγνωση υπογονιμότητας, χωρίς διάγνωση υπογονιμότητας και στείρωση.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, οι άνδρες με διάγνωση υπογονιμότητας είχαν 48% υψηλότερο ποσοστό καρδιακής νόσου και 30% περισσότερες πιθανότητες διαβήτη, μετά από συνυπολογισμό της παχυσαρκίας και του καπνίσματος. Επίσης, είχαν υψηλότερα ποσοστά κατάχρησης αλκοόλ και ναρκωτικών. Επιπλέον, όσοι είχαν σοβαρής μορφής γονιμότητα είχαν υψηλότερο κίνδυνο νεφρικής νόσου και κατάχρησης αλκοόλ.

bigstock Couple At The Doctor 91545404

«Παρατηρήσαμε ότι οι υπογόνιμοι άνδρες εκδήλωσαν αρκετά χρόνια νοσήματα μετά τη διάγνωση του αναπαραγωγικού προβλήματος. Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι επρόκειτο για νεαρούς υγιείς άνδρες. Και η μελέτη μπορεί να αποτελέσει βάση για ένα προγνωστικό εργαλείο της μετέπειτα υγείας του άνδρα ανάλογα με το επίπεδο γονιμότητας του καθενός» εξηγεί ο Δρ Έισενμπεργκ.

Επιχειρώντας μια ανάλυση του συσχετισμού, ο ερευνητής εικάζει ότι, τόσο ορμονικοί, όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν ρόλο. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στους υπογόνιμους άνδρες ενδεχομένως να σχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά θανάτου και καρδιακής νόσου.

Επίσης, η έκθεση σε επιβλαβείς περιβαλλοντικούς παράγοντες κατά το στάδιο της εμβρυϊκής ανάπτυξης είναι γνωστό ότι συντελούν, τόσο σε αναπαραγωγικά, όσο και σε γενικότερα προβλήματα υγείας στην ζωή του ανθρώπου. Και ίσως κάποιοι εξ αυτών των παραγόντων να σχετίζονται επίσης με την καρδιακή νόσο και τη μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων.

«Συνεπώς, όταν αξιολογούμε ένα ζευγάρι με προβλήματα γονιμότητας ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να αξιολογήσουμε τη συνολική υγεία του άνδρα και να εντοπίσουμε εγκαίρως πιθανά προβλήματα υγείας», σημειώνει ο Δρ Έισενμπεργκ.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Fertility and Sterility.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρική υπογονιμότητα: Πώς θα την προλάβετε

Ανδρική υπογονιμότητα: Με ποιες μεθόδους διερευνάται