ΥΓΕΙΑ

Γιατί πρέπει να πίνετε καφέ καθημερινά: Οι 7 λόγοι υγείας που θα σας πείσουν

Για τους περισσότερους ανθρώπους ο καφές αποτελεί καθημερινή συνήθεια, ειδικά μετά το πρωινό ξύπνημα.

Γιατί πρέπει να πίνετε καφέ καθημερινά: Οι 7 λόγοι υγείας που θα σας πείσουν

Αν ανήκετε ωστόσο σε αυτούς που τον αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη, διαβάστε τα οφέλη του και ίσως αλλάξετε άποψη.

Κατά του διαβήτη τύπου 2
Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια μελέτη από την American Chemical Society. Ερευνητές της μελέτης διαπίστωσαν, ότι οι άνθρωποι που πίνουν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 50%, ενώ με κάθε επιπλέον φλιτζάνι, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 7%.

Κατά του Αλτσχάιμερ
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα και το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι διαπίστωσαν ότι τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, που είχαν υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα, εκδήλωσαν τη νόσο του Αλτσχάιμερ δύο έως τέσσερα χρόνια αργότερα, σε σύγκριση με όσους είχαν λιγότερη καφεΐνη στο αίμα τους.

Προλαμβάνει το Πάρκινσον
Η κατανάλωση καφέ μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον να ελέγξουν τις κινήσεις τους. Ο συγγραφέας της σχετικής μελέτης, Ronald Postuma, MD, δήλωσε: «Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν καφεΐνη είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν τη νόσο του Πάρκινσον, αλλά αυτό είναι μία από τις πρώτες μελέτες σε ανθρώπους που έχουν γίνει, προκειμένου να αποδειχθεί εάν και κατά πόσο η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα κίνησης για τους ανθρώπους, που ήδη έχουν την ασθένεια».

bigstock Coffee Beans 99247424

Βοηθά το συκώτι, ειδικά όσων πίνουν αλκοόλ
Παλαιότερη μελέτη που περιελάμβανε 125.000 άτομα άνω των 22 ετών, έδειξε ότι όσοι πίνουν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κίρρωση του ήπατος, η οποία προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και καρκίνο.
Ο Arthur L. Klatsky, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δήλωσε ότι η κατανάλωση καφέ φαίνεται να έχει κάποια προστατευτικά οφέλη από την αλκοολική κίρρωση και όσο περισσότερο καφέ καταναλώνει ένα άτομο, τόσο μειώνει τον κίνδυνο να νοσηλευτεί ή να πεθάνει από αλκοολική κίρρωση.
Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές μπορεί να «μπλοκάρει» την ανάπτυξη μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος. Η κατανάλωση τεσσάρων ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ ή τσαγιού την ημέρα μπορεί να είναι ευεργετική για την πρόληψη της εξέλιξης τέτοιων παθήσεων.

Αντιοξειδωτική δράση
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές παρέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε άλλο προϊόν. Ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν επίσης πολλά αντιοξειδωτικά, το ανθρώπινο σώμα φαίνεται πως απορροφά περισσότερα αντιοξειδωτικά συστατικά από τον καφέ.

Αντικαταθλιπτική δράση
Μια μελέτη που διεξήχθη από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας διαπίστωσε ότι όσοι πίνουν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν περίπου 10% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, από εκείνους που δεν είχαν αγγίξει ποτέ καφέ στη ζωή τους. Και προφανώς, αυτό δεν έχει να κάνει με την καφεΐνη, καθώς και τα αναψυκτικά τύπου κόλα έχουν καφεΐνη αλλά δεν παρουσιάζουν τέτοιες αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.

Αντικαρκινική δράση στις γυναίκες
Έρευνα που διεξήγαγαν το Brigham and Women's Hospital και η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που πίνουν τρία ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος από εκείνες που δεν το κάνουν.

Διαβάστε επίσης:

Το ρόφημα που καθαρίζει τις αρτηρίες σας!

Ποιο ρόφημα μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στις γυναίκες