ΥΓΕΙΑ Α-Ω

ΚΕΕΛΠΝΟ: Κίνδυνος εμφάνισης μηνιγγίτιδας σε χώρους με πολλά άτομα, όπως τα Κέντρα Προσφύγων

ΚΕΕΛΠΝΟ: Κίνδυνος εμφάνισης μηνιγγίτιδας σε χώρους με πολλά άτομα, όπως τα Κέντρα Προσφύγων

Δεν υπάρχει αύξηση κρουσμάτων μηνιγγίτιδας στην χώρα την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, τονίζει με έμφαση το ΚΕΕΛΠΝΟ, ωστόσο υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για την εμφάνιση της νόσου σε χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός λόγω μεγάλων συναθροίσεων ατόμων, όπως τα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων.

Με αφορμή το περιστατικό μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από μηνιγγιτιδόκοκκο οροομάδας Α σε κοριτσάκι ηλικίας 4 ετών σε Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Μυτιλήνη, το οποίο κατέληξε στο «Βοστάνειο» Γ.Ν. Μυτιλήνης, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ενημερώνει σχετικά:

«Η διάγνωση τεκμηριώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2015 στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας (ΕΚΑΜ) της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).

Άμεσα από τις 17 Δεκεμβρίου 2015 και σε συνεννόηση με το ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποιήθηκε διερεύνηση επαφών και χορηγήθηκε προφυλακτική αγωγή (χημειοπροφύλαξη) σε άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος και σε επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι ήρθαν σε στενή επαφή με το περιστατικό.
Κλιμάκιο επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται στη Μυτιλήνη για περαιτέρω διερεύνηση, ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης της νόσου και λήψη τυχόν περαιτέρω αναγκαίων μέτρων.

Ο μαζικός εμβολιασμός των προσφύγων του καταυλισμού θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας της νόσου.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει ότι δεν υπάρχει αύξηση κρουσμάτων μηνιγγίτιδας στην χώρα την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για την εμφάνιση της νόσου σε χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός λόγω μεγάλων συναθροίσεων ατόμων, όπως τα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων».

 

BEST OF NETWORK