ΥΓΕΙΑ

Το τρικ των 45 λεπτών για να κρατάτε μακριά τις ιώσεις

Ο χειμώνας είναι η περίοδος που βρίσκονται σε έξαρση οι λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Το τρικ των 45 λεπτών για να κρατάτε μακριά τις ιώσεις

Αν θέλετε να θωρακίσετε τον οργανισμό σας και να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο να προσβληθείτε από λοιμώξεις του αναπνευστικού, οι αμερικανοί επιστήμονες συστήνουν να κάνετε γυμναστική.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητιατρικής, όσοι γυμνάζονται επί τουλάχιστον 45 λεπτά, τέσσερις ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα, παίρνουν 25% έως 50% λιγότερες αναρρωτικές άδειες εξαιτίας των χειμερινών ιώσεων.

Όπως αναφέρουν μάλιστα, δεν χρειάζεται να πάει κανείς στο γυμναστήριο, αρκεί να περπατάει με γρήγορο βήμα.

bigstock fitness sport training gym 83254403

Τι συστήνουν όμως οι επιστήμονες σε όσους προσβάλλονται από λοιμώξεις του αναπνευστικού;

-Εάν το κρυολόγημα περιορίζεται στο κεφάλι (μπούκωμα, συνάχι, ρηχός βήχας) και δεν έχει «κατέβει» στο στήθος, μπορείτε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε.

-Αν έχετε κάποια ίωση μην κάνετε τζόγκινγκ, αλλά λίγο βάδην. Αυτό δεν σημαίνει ότι η έντονη γυμναστική είναι επιβλαβής όταν έχει κανείς ίωση, αλλά καλύτερα να μην το παρακάνετε.

-Αν τα συμπτώματα δεν περιορίζονται στο συνάχι και λίγο βήχα, μείνετε στο κρεβάτι. Το ίδιο και αν βήχετε από το στήθος, εάν πονάει το σώμα σας και εάν έχετε πυρετό. Οι διογκωμένοι αδένες στον λαιμό είναι επίσης ένας ακόμη λόγος για να μείνετε κληνήρεις.

-Όταν αναρρώσετε μετά από ένα σοβαρό κρυολόγημα, περιμένετε να περάσουν δύο εβδομάδες πριν επιστρέψετε στην προπόνηση.

-Τέλος, εάν προγραμματίζετε να κάνετε αντιγριπικό εμβόλιο, κάνετε προηγουμένως λίγη ήπια γυμναστική. Μελέτες έχουν δείξει πως η ήπια φυσική δραστηριότητα διεγείρει μακροπρόθεσμα τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού.

Διαβάστε επίσης:

Λοιμώξεις αναπνευστικού: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Βήχας που επιμένει; Δείτε ποιες ασθένειες μπορεί να κρύβει