ΥΓΕΙΑ

Ενδομητρίωση: Η τροφή που αυξάνει τον κίνδυνο

Η ενδομητρίωση είναι μία συνηθισμένη και συχνά επώδυνη διαταραχή του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

Ενδομητρίωση: Η τροφή που αυξάνει τον κίνδυνο

Ο ιστός που επενδύει φυσιολογικά το εσωτερικό της μήτρας, το ενδομήτριο, προσκολλάται και αναπτύσσεται στην εξωτερική επιφάνειά της ή σε άλλα όργανα, όπως οι ωοθήκες, το έντερο, οι σάλπιγγες ή η ουροδόχος κύστη.

Σπανίως έχει βρεθεί ιστός ενδομητρίου και σε περιοχές εκτός της πυέλου, όπως στους πνεύμονες.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μιλάνου με επικεφαλής τον Δρ Φάμπιο Παραζίνι έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 504 πάσχουσες από ενδομητρίωση και 504 υγιείς συνομήλικές τους, που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Όλες οι συμμετέχουσες παρείχαν στοιχεία σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες.

bigstock Pregnancy Or Diet Concept 82251242

Η επεξεργασία των δεδομένων αποκάλυψε ότι ο κίνδυνος ήταν σημαντικά μειωμένος μεταξύ των γυναικών με την υψηλότερη κατανάλωση πράσινων λαχανικών (ποσοστό 70%), ή φρέσκων φρούτων (ποσοστό 40%), ενώ αυξανόταν μεταξύ των γυναικών που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες βοδινού ή άλλου κόκκινου κρέατος (σχεδόν διπλάσιος κίνδυνος) και ζαμπόν (αύξηση κατά 1,8).

Αντιθέτως, η κατανάλωση γάλακτος, συκωτιού, καρότων, τυριού, ψαριών, τροφίμων ολικής αλέσεως, καφέ, αλκοόλ, βουτύρου, μαργαρίνης και ελαιόλαδου δεν σχετίστηκε με την ενδομητρίωση.

«Με συχνότητα 5% της ενδομητρίωσης στην Ιταλία, αν τα ευρήματά μας επαληθευθούν και από άλλες μελέτες, ίσως μπορέσουμε να περιορίσουμε το ποσοστό της στο 3-4%, δηλαδή αυτό σημαίνει 200.000 λιγότερες περιπτώσεις στην Ιταλία και σχεδόν 800.000 λιγότερες στην Ευρώπη», επισήμανε ο Δρ Παραζίνι.

Διαβάστε επίσης:

Ενδομητρίωση: Πόσο επηρεάζει τη γονιμότητα;

Το γρήγορο τεστ που αποκαλύπτει αν έχετε φραγμένες αρτηρίες στα πόδια