ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης κύησης: Ο άγνωστος ρόλος της πατάτας

Ο διαβήτης κύησης μπορεί να επηρεάσει την υγεία τόσο της μέλλουσας μητέρας όσο και του εμβρύου και συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τον πρόωρο τοκετό και τη μελλοντική εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 για τη μητέρα.

Διαβήτης κύησης: Ο άγνωστος ρόλος της πατάτας

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ υπέδειξε τον άγνωστο μέχρι σήμερα ρόλο της πατάτας στην εκδήλωση της πάθησης.

bigstock Fresh uncooked potatoes in wir 94470494

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, η αυξημένη κατανάλωση πατάτας πριν την εγκυμοσύνη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη κύησης.

Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος φάνηκε να αυξάνεται κατά 27% για τις γυναίκες που κατανάλωναν τακτικά δύο έως τέσσερις μερίδες (φλιτζάνια) πατάτες την εβδομάδα, μία εβδομάδα πριν τη σύλληψη.

Πέντε ή και περισσότερες μερίδες φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 50%, με το ποσοστό να παραμένει σταθερό ακόμη κι όταν οι ερευνητές προσάρμοσαν τα δεδομένα συνυπολογίζοντας παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία προ της εγκυμοσύνης.

«Αν και οι πατάτες θεωρούνται είδος λαχανικού, δεν είναι όλα τα λαχανικά υγιεινά», αναφέρει χαρακτηριστικά η βασική συντάκτης της μελέτης, Δρ Cuilin Zhang, από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και Ανάπτυξης του Ανθρώπου (NICHD).

Διαβάστε επίσης:

Πρόσληψη βάρους στην εγκυμοσύνη: Πόσα κιλά μπορώ να πάρω; Πού πάνε μετά τον τοκετό; (Τιμές)
Πόσες πιθανότητες έχετε να μείνετε έγκυος τον επόμενο μήνα (πίνακας)