ΥΓΕΙΑ

Ημικρανία: Ποια ερεθίσματα τις προκαλούν και ποια προστατεύουν

Τα άτομα που ταλαιπωρούνται από συχνές ημικρανίες λαμβάνουν συνήθως γενικές κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουν στις καθημερινές τους συνήθειες ώστε να αποφύγουν μια κρίση.

Ημικρανία: Ποια ερεθίσματα τις προκαλούν και ποια προστατεύουν

Για παράδειγμα, μια κλασική συμβουλή είναι να μην καταναλώνουν τροφές που έχουν συσχετιστεί με τις συχνές κρίσεις, όπως η σοκολάτα και το τυρί.

Ωστόσο, μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ένας παράγοντας που σε ένα άτομο μοιάζει να προκαλεί συχνότερες κρίσεις σε ένα άλλο άτομο παρέχει προστατευτική δράση από την ημικρανία.

Ομάδα γιατρών μελέτησε για διάστημα τριών μηνών 150 άτομα που εκδήλωναν συχνά ημικρανίες, εξετάζοντας ποιοι παράγοντες επηρεάζουν πιθανώς τη συχνότητα των επεισοδίων.

Για παράδειγμα, η σοκολάτα φάνηκε να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για 10 από τους συμμετέχοντες, όμως για 14 άλλους παρείχε προστατευτική δράση. Η καφεΐνη συνδέθηκε με συχνότερες κρίσεις σε 3 άτομα, αλλά παρείχε προστασία από την ημικρανία σε 32.

Μια ουσία που βρίσκεται σε ορισμένα τυριά (τυραμίνη) φάνηκε να προκαλεί ημικρανίες σε 13 άτομα, αλλά να προστατεύει 14. Το κρεμμύδι είχε αρνητική επίδραση σε 14 άτομα και θετική επίδραση σε 4.

Η έρευνα εκπονήθηκε από το Αμερικανικό Ίδρυμα για τον Πονοκέφαλο (NHF) βάσει στοιχείων από το εργαλείο Curelator Headache, το οποίο βοηθά κάθε άτομο να κρατά ένα ψηφιακό ημερολόγιο των κρίσεων, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίσει ποιοι παράγοντες επιβαρύνουν τη συχνότητα της ημικρανίας.

Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν ότι η ημικρανία είναι μια εξατομικευμένη πάθηση με «βαθιά προσωπικό χαρακτήρα», αναφέρουν οι ερευνητές.

Στο γράφημα που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε ποιοι παράγοντες συνδέθηκαν, είτε θετικά είτε αρνητικά, με τις κρίσεις ημικρανίας για κάθε συμμετέχοντα. Αριστερά παρουσιάζονται οι παράγοντες που φάνηκε να προκαλούν τις ημικρανίες και δίπλα σε καθέναν από αυτούς ο αριθμός των ατόμων στα οποία αντιστοιχούσε. Δεξιά παρουσιάζονται οι παράγοντες που είχαν προστατευτική δράση, μαζί με τον αριθμό των ατόμων που δήλωσαν ότι τους βοηθούν να αποφύγουν την κρίση.

Ενδεικτικά, 70 άτομα δήλωσαν ότι ο πόνος στον αυχένα τούς προκαλεί ημικρανία, ενώ 43 άτομα δήλωσαν ότι η σωματική δραστηριότητα βοηθά να αποφύγουν την κρίση.

30A1C6F200000578 3419125 The table shows the triggers of people s migraines left in purpl a 25 1453907022641

Διαβάστε επίσης:

Είναι πονοκέφαλος ή ημικρανία; Πώς θα τα ξεχωρίσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ