ΥΓΕΙΑ

Η πιο πρωτότυπη αυτοεξέταση μαστού! (βίντεο)

Ο δημοφιλής Καναδός ηθοποιός Ράιαν Ρέινολντς συμμετέχει σε μια εξαιρετικά πρωτότυπη καμπάνια ενημέρωσης για τον καρκίνο και την αυτοεξέταση που σώζει ζωές.

Η πιο πρωτότυπη αυτοεξέταση μαστού! (βίντεο)

Φορώντας το κουστούμι του Deadpool, του ήρωα της Marvel Comics που υποδύεται στη νέα του ταινία, συμβουλεύει τις γυναίκες να κάνουν τακτική αυτοεξέταση ώστε να προστατευθούν από τη μορφή καρκίνου που πλήττει τόσο συχνά τις γυναίκες.

Μία στις οκτώ γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της. Η αυτοεξέταση αποτελεί σημαντικό βήμα στον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του μαστού.

Σε συνδυασμό με τη μαστογραφία και την τακτική επίσκεψη στο γιατρό για τσεκ-απ, η ψηλάφηση συνιστάται για όλες τις γυναίκες σε μηνιαία βάση.

{youtube}e0T8dLAyT6I{/youtube}

Τα βήματα για τη σωστή αυτοεξέταση:

- Σταθείτε μπροστά από έναν καθρέφτη. Παρατηρήστε εξωτερικά την όψη των μαστών και ψηλαφήστε τους προς αναζήτηση αξιοσημείωτων μεταβολών, όπως ο σχηματισμός πτυχώσεων στο δέρμα, αλλαγές στο μέγεθος ή έκκριση υγρών από τη θηλή.

- Τοποθετήστε τα χέρια σε τέσσερις διαφορετικές θέσεις: δίπλα στα πλευρά, πίσω από το κεφάλι, επάνω στους γοφούς και επάνω στους γοφούς σκύβοντας προς τα εμπρός.

- Ξαπλώστε ανάσκελα με ένα μαξιλάρι κάτω από το δεξί ώμο και το δεξί χέρι κάτω από το κεφάλι. Με τα τέσσερα δάχτυλα του αριστερού χεριού, ψηλαφήστε με κυκλικές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα ολόκληρη την επιφάνεια του μαστού, κάτω από το χέρι και ψηλά ως το οστό του ώμου πιέζοντας ελαφρώς. Επαναλάβετε για την αντίθετη πλευρά του σώματος.

- Ενώ κάνετε μπάνιο, σηκώστε το δεξί χέρι και εξετάστε το δεξί μαστό με το αριστερό χέρι αφού δημιουργήσετε αφρό με το σαπούνι, με τα δάχτυλα τεντωμένα, ακολουθώντας τη μέθοδο που περιγράφεται στο προηγούμενο βήμα. Επαναλάβετε για την αντίθετη πλευρά του σώματος.

Βάλτε την αυτοεξέταση στη ζωή σας και ενημερώστε έγκαιρα το γιατρό σας εάν εντοπίσετε ανησυχητικές αλλαγές.

Δείτε κι αυτό:

Η πιο πρωτότυπη αυτοεξέταση όρχεων! (βίντεο)
Η κακή ψυχολογική κατάσταση, ένοχη για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού
Καρκίνος του μαστού: Πώς συνδέεται με την ηλικία μητρότητας