ΥΓΕΙΑ

Το τεστ που προβλέπει την υποτροπή του καρκίνου του θυρεοειδούς

Ένα πολύ παλιό τεστ, το οποίο έχει καθιερωθεί από το 1998 για τη μέτρηση της θυρεοσφαιρίνης, μπορεί σύμφωνα με τους ειδικούς να προβλέψει την υποτροπή του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Το τεστ που προβλέπει την υποτροπή του καρκίνου του θυρεοειδούς

Το τεστ με θυρεοτροπίνη Α βοηθά τους ειδικούς να προβλέψουν αν ο ασθενής τους θα υποτροπιάσει έπειτα από τη θεραπευτική αγωγή στην οποία έχει υποβληθεί για τον καρκίνο του θυρεοειδή αδένα.

Όπως προέκυψε από νεότερη έρευνα που έγινε από τους επιστήμονες στις ΗΠΑ, το συγκεκριμένο τεστ έχει 80% ευκρίνεια στην πρόβλεψη της υποτροπής των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε αφαίρεση καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 80% των ασθενών υπήρχε κίνδυνος να υποτροπιάσει μέσα σε ένα διάστημα 3-5 ετών από την αφαίρεση του καρκίνου. Το τεστ ήταν θετικό ακόμα και σε ασθενείς των οποίων τα επίπεδα θυρεοσφαιρίνης ήταν εξαιρετικά χαμηλά.

bigstock Human Thyroid Gland 689435712

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι το τεστ αυτό ανιχνεύει έγκαιρα το πρόβλημα και θα βοηθήσει του θεράποντες ιατρούς να έχουν σε έλεγχο τους ασθενείς τους και να προλαμβάνουν τον όποιο κίνδυνο. Μάλιστα η μέτρηση στους ασθενείς μπορεί να γίνεται και χωρίς να σταματήσουν τη θεραπεία τους με τη θυρεοσφαιρίνη, γεγονός που είναι πολύ θετικό γι' αυτούς, καθώς η διακοπή της θεραπείας δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στους ασθενείς.

Για παράδειγμα, όταν σταματούσαν τη λήψη της ορμόνης αυτής ένιωθαν καταπόνηση του οργανισμού τους, έπαιρναν πολύ βάρος, είχαν υπνηλίες, δυσκοιλιότητα και συμπτώματα κατάθλιψης. Με το τεστ αυτό θα μπορούν να συνεχίζουν να λαμβάνουν κανονικά τη θεραπεία τους και συγχρόνως θα παρακολουθούνται από το γιατρό τους για πιθανή επανεμφάνιση του καρκίνου.

Διαβάστε επίσης:

Θυρεοειδής: Ποιες τροφές τον βλάπτουν και ποιες όχι

Πώς θα κάνετε αυτο-εξέταση του θυρεοειδούς (βίντεο)

Τα «ύπουλα» συμπτώματα των διαταραχών του θυρεοειδούς