ΥΓΕΙΑ

Θεραπεία αποκατάστασης οιστρογόνων: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών

Ο καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας την τέταρτη συχνότερη αιτία θνητότητας από καρκίνο (μετά τους καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα).

Θεραπεία αποκατάστασης οιστρογόνων: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών

Σε αρχικό στάδιο μπορεί να μην προκαλεί εμφανή συμπτώματα, γι’ αυτό ο προληπτικός έλεγχος είναι απαραίτητος.

Πολλές γυναίκες υποβάλλονται μετά την εμμηνόπαυση σε θεραπεία αποκατάστασης οιστρογόνων, γεγονός που διπλασιάζει τις πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο των ωοθηκών.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, ο αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση της νόσου είναι υπαρκτός ακόμη και 29 χρόνια μετά το πέρας της ορμονοθεραπείας.

Οι ίδιοι, ωστόσο, εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί απέναντι στις γυναίκες που υποβάλλονται σε ορμονική αποκατάσταση, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος θανάτου από τη νόσο είναι μόλις 1%, και συνεπώς η χρήση οιστρογόνων αυξάνει σε 2% αυτή την πιθανότητα.

bigstock Uterus Cancer 723748871

Στο πλαίσιο της μελέτης εξετάστηκε δείγμα 211.581 γυναικών που έφτασαν στην εμμηνόπαυση μεταξύ των ετών 1982 και 1996.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι απαιτούνται επιπλέον έρευνες προκειμένου να αποσαφηνιστεί η σχέση ορμονικής αποκατάστασης και καρκίνου των ωοθηκών, αλλά συστήνουν στις γυναίκες που θέλουν να την ακολουθήσουν να συζητήσουν, στο μεταξύ, εκτενώς τα οφέλη και τους κινδύνους με τον ιατρό τους.

Ιδιαίτερα, όσες γυναίκες δεν έχουν τεκνοποιήσει, δεν χρησιμοποίησαν ποτέ αντισυλληπτικό χάπι ή/και έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών, ίσως πρέπει να αναθεωρήσουν την απόφασή τους να υποβληθούν σε ορμονοθεραπεία.

Διαβάστε επίσης:

Χρόνιες ημικρανίες: Μήπως φταίνε οι ορμόνες σας;

Μήπως έχουν «τρελαθεί» οι ορμόνες σας; Δώστε βάση σε αυτά τα σημάδια

Πώς θα καταλάβετε ότι ο θυρεοειδής σας... τεμπελιάζει!