ΥΓΕΙΑ

Λεύκανση δοντιών στο σπίτι: Τι πρέπει να προσέχετε

Η μέθοδος της λεύκανσης των δοντιών στο σπίτι είναι μια απλή και εύκολη διαδικασία για όποιον επιθυμεί να αποκτήσει μια λαμπερή οδοντοστοιχία.

Λεύκανση δοντιών στο σπίτι: Τι πρέπει να προσέχετε

Αν όμως το κάνετε χρησιμοποιώντας κάποιο από τα πολλά προϊόντα λεύκανσης δοντιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο, χωρίς ιατρική επίβλεψη, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, καθώς είναι πιθανό να προκαλέσετε ευαισθησία στα ούλα.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από τα στοιχεία έρευνας που διεξήγαγαν επιστήμονες από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα και του Ιατρικού Κέντρου Νάβαλ του Σαν Ντιέγκο.

Στη μελέτη κλήθηκαν να συμμετάσχουν 100 άτομα που ήδη υποβάλλονταν σε θεραπεία λεύκανσης της οδοντοστοιχίας τους.

Οι μισοί συμμετέχοντες υποχρεώθηκαν να φορούν για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων μια ειδική μασέλα με λευκαντικό τζελ για τρεις ή τέσσερις ώρες ημερησίως. Οι άλλοι μισοί υποβλήθηκαν στην ίδια διαδικασία αλλά με μασέλα που περιείχε εικονικό τζελ.

bigstock Woman Smile 7933522

Μετά το τέλος κάθε εβδομάδας οι ασθενείς καλούνταν να αξιολογήσουν από το μηδέν έως το τρία το βαθμό ευαισθησίας των ούλων τους.

Το μηδέν σήμαινε καμιά αλλαγή και το τρία υποδείκνυε τέτοιο βαθμό ευαισθησίας που οι συμμετέχοντες απέφευγαν την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Η επιστημονική ομάδα παρακολουθούσε επίσης τα επίπεδα της οδοντικής πλάκας, την πιθανή δημιουργία κοιλοτήτων, καθώς και την ανάπτυξη ουλίτιδας.

Από τη μελέτη των ερωτηματολογίων προέκυψε ότι μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιούσαν το τζελ λεύκανσης, το 54% ανέφερε μικρή ευαισθησία στα ούλα, το 10% μέτριας έντασης ευαισθησία και μόνο το 4% έντονη ευαισθησία. Επίσης, το 54% των ασθενών της δεύτερης ομάδας ανέφερε μικρής έντασης ευαισθησία, το 4% μέτριας έντασης ευαισθησία, ενώ κανείς δεν αντιμετώπισε κάποιο έντονο πρόβλημα.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμβουλεύονται τους εξειδικευμένους οδοντίατρους πριν υποβληθούν σε θεραπεία λεύκανσης της οδοντοστοιχίας, ώστε να διαγνωστούν πιθανά προβλήματα και οφέλη που θα προκύψουν.

Υποστηρίζουν ακόμη ότι οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αγορά τέτοιων προϊόντων, καθώς κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα που δεν είναι εγκεκριμένα και μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες όχι μόνο στην οδοντοστοιχία αλλά και στην ευρύτερη στοματική κοιλότητα.

Διαβάστε επίσης:

Δόντια: Πότε «δείχνουν» εγκεφαλικό και καρδιοπάθεια

Θέλεις κατάλευκα δόντια; Το «μαγικό» διάλυμα για να το πετύχεις

Δόντια και στυτική δυσλειτουργία: Πώς συνδέονται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ