ΥΓΕΙΑ

Σκωληκοειδίτιδα: Πότε μπορεί να αποφευχθεί το χειρουργείο

Η σκωληκοειδίτιδα προκαλείται από τη μόλυνση της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού κομματιού του εντέρου που βρίσκεται στη δεξιά κάτω μεριά της κοιλιάς.

Σκωληκοειδίτιδα: Πότε μπορεί να αποφευχθεί το χειρουργείο

Μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι όμως πιο συχνή στα παιδιά και τους νεαρούς ενηλίκους καθώς και στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες, αλλά ο κίνδυνος ρήξης είναι υψηλότερος στους ηλικιωμένους.

Υπολογίζεται ότι κάθε άνθρωπος έχει 7% έως 14% πιθανότητες να την αναπτύξει κάποια στιγμή στη ζωή του.

Μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι η αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης δεν επηρεάζει την υγεία του παιδιού, νέα ευρήματα όμως δείχνουν ότι η σκωληκοειδής απόφυση είναι απαραίτητη για την καλή υγεία του εντέρου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς», όταν πρόκειται για φλεγμονή που αντιμετωπίζεται εύκολα, η εγχείρηση δεν είναι η μόνη επιλογή.

Οι ασθενείς λαμβάνουν αντιβιοτικά αμέσως για να μην γίνει ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης σε δύο ή τρεις ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, η οποία θα οδηγήσει στη διαφυγή μικροβίων σε όλη την κοιλιά.

bigstock Appendicitis Inflammation of 99345956

Μελέτες έχουν δείξει πως όσοι έχουν υποβληθεί σε σκωληκοειδεκτομή έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάζουν υποτροπιάζουσες λοιμώξεις με το βακτήριο κλωστηρίδιο difficile οι οποίες χαρακτηρίζονται από σοβαρή, δύσκολα αντιμετωπίσιμη διάρροια.

Η σκωληκοειδεκτομή συχνά εκτελείται πλέον λαπαροσκοπικά για συντόμευση της περιόδου ανάρρωσης και λιγότερο πόνο, ενώ αρκετές πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως αν δεν υπάρχουν επιπλοκές δεν είναι αναγκαίο να οδηγείται κανείς επειγόντως στο χειρουργείο, αλλά είναι προτιμότερο να λαμβάνει αντιβιοτική αγωγή.

Σε μία από αυτές τις μελέτες που πραγματοποιήθηκε σε 540 ενηλίκους το 72,7% όσων πήραν αντιβιοτικά αντί να χειρουργηθούν δεν χρειάστηκε να υποβληθούν σε εγχείρηση ένα χρόνο αργότερα ούτε είχαν συνέπειες από την καθυστέρηση. Σε μία άλλη μελέτη με 3.236 ασθενείς που δεν χειρουργήθηκαν, μόνο το 5,9% δεν ιάθηκε με την αντιβιοτική αγωγή, ενώ η φλεγμονή επέστρεψε στο 4,4%.

Η μη χειρουργική αντιμετώπιση της σκωληκοειδίτιδας όμως, δεν χαίρει εκτίμησης από την πλειονότητα των χειρουργών, σύμφωνα με την δρ Ντέινα Α. Τέλεμ, επίκουρη καθηγήτρια Χειρουργικής και αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Βαριατρικής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Stony Brook στη Νέα Υόρκη.

Πρόσθεσε πάντως, πως υπάρχουν μη χειρουργικές επιλογές για τις οποίες πρέπει να ενημερώνονται οι ασθενείς, διότι μερικές φορές η φλεγμονή στη σκωληκοειδή απόφυση υποχωρεί μόνη της χωρίς θεραπεία και άλλες αποδεικνύεται ότι δεν ήταν φλεγμονή και έτσι δεν χρειαζόταν χειρουργική εκτομή.

Διαβάστε επίσης:

Ποιες τροφές προκαλούν διάρροια

Στομαχόπονος: Πότε είναι ένδειξη σοβαρού προβλήματος

Πότε ο πόνος στην κοιλιά δείχνει σκωληκοειδίτιδα