ΥΓΕΙΑ

Θρομβοεμβολή στις γυναίκες: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο

Η θρομβοεμβολή είναι ο συνδυασμός της θρόμβωσης και της κύριας επιπλοκής της, της εμβολής.

Θρομβοεμβολή στις γυναίκες: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο

Όταν σχηματίζεται ένας θρόμβος αίματος μέσα σε ένα αγγείο, εμποδίζεται η ροή του αίματος μέσω του κυκλοφορικού συστήματος. Όταν ένα αιμοφόρο αγγείο τραυματίζεται, το σώμα χρησιμοποιεί αιμοπετάλια (θρομβοκύτταρα) και ινώδες για να σχηματίσει ένα θρόμβο αίματος και να αποφευχθεί η απώλεια αίματος.

Ακόμη και όταν ένα αιμοφόρο αγγείο δεν υφίσταται ζημία όμως, θρόμβοι αίματος μπορεί να σχηματιστούν στο σώμα παρουσία κατάλληλων συνθηκών. Αν η θρόμβωση είναι πάρα πολύ σοβαρή και ο θρόμβος απελευθερωθεί, τότε ο θρόμβος αυτός που μετακινείται στο κυκλοφορικό σύστημα ονομάζεται πνευμονική εμβολή.

bigstock Blood Clot Risk 107701121

Σύμφωνα με μεγάλη επισκόπηση ιατρικών στοιχείων, οι γυναίκες που έχουν υποστεί ένα τραυματικό γεγονός ή εμφανίζουν συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για φλεβική θρομβοεμβολή.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υπολόγισαν την πιθανότητα φλεβικής θρομβοεμβολής σε 49.296 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη Nurses' Health Study II για διάστημα 22 ετών.

Περίπου 35.000 ανέφεραν τραυματικό γεγονός κοντά στην έναρξη της έρευνας, με 9.000 να έχουν αναφέρει ένα ή περισσότερα συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες και 960 να έχουν αναφέρει επεισόδια θρομβώσεων κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Οι γυναίκες με τα περισσότερα συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής.

Ο κίνδυνος ήταν περίπου ίδιος, ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη φαρμακευτική αγωγή σχετική με τη νόσο και άλλες παθήσεις και συμπεριφορές υγείας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Heart Association.


Διαβάστε επίσης:

Θρόμβωση: Οι παράγοντες κινδύνου που πρέπει να γνωρίζετε

Κιρσοί στα πόδια: Πόσο αυξάνουν το ενδεχόμενο θρόμβωσης

Επανάσταση στην θεραπεία των κιρσών με την μέθοδο της... κόλλας