ΥΓΕΙΑ

Ευεργετικός για την καρδιά των πρόωρων μωρών ο θηλασμός

Τα πρόωρα μωρά που έχουν θηλάσει εμφανίζουν καλύτερη καρδιακή λειτουργία ως ενήλικες, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει τον θηλασμό με την πιο υγιή δομή και λειτουργία της καρδιάς.

Ευεργετικός για την καρδιά των πρόωρων μωρών ο θηλασμός

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Λίζον και τον Δρ Άνταμ Λεβαντόφσκι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Pediatrics της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 1.100 άτομα, γεννημένα πρόωρα ή κανονικά.

Συχνά, οι καρδιές των παιδιών που έχουν γεννηθεί πρόωρα εμφανίζουν αφύσικη ανάπτυξη και λειτουργικές ανεπάρκειες. Οι μεταβολές αυτές εκτιμάται ότι εμφανίζονται τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό.

bigstock Mother nursing baby by breastf 60980201

Η νέα μελέτη δείχνει ότι ο θηλασμός λειτουργεί προστατευτικά. Ιδίως όσα πρόωρα μωρά έχουν τραφεί αποκλειστικά με θηλασμό εμφανίζουν πολύ υγιέστερη καρδιά σε σχέση με όσα έχουν τραφεί μόνο με βρεφικό γάλα.

Ωστόσο, και στα παιδιά που μεγάλωσαν με ένα συνδυασμό θηλασμού και βρεφικού γάλατος, όσο περισσότερος ήταν ο θηλασμός στο «μείγμα», σε τόσο πιο ομαλή κατάσταση ήταν η καρδιά τους όταν είχαν ενηλικιωθεί.

«Ακόμη και το καλύτερο βρεφικό γάλα δεν περιέχει ορισμένους παράγοντες ανάπτυξης, ένζυμα και αντισώματα, που υπάρχουν στο γάλα του θηλασμού» δήλωσε ο Λεβαντόφσκι.

Διαβάστε επίσης:

Θηλασμός: Από ποιες λοιμώξεις προστατεύει το βρέφος

Πρόωρα μωρά: Από τι κινδυνεύουν ως ενήλικες