ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Με «καινούριο» πρόσωπο εμφανίζεται πλέον η φυματίωση - Η Ελλάδα διαθέτει μόλις μία μονάδα με 7 κλίνες

Με «καινούριο» πρόσωπο εμφανίζεται πλέον η φυματίωση - Η Ελλάδα διαθέτει μόλις μία μονάδα με 7 κλίνες

Σε σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια η φυματίωση, η οποία εκδηλώνεται πλέον με καινούργιο πρόσωπο, και συγκεκριμένα με μορφές ανθεκτικές στα αντιφυματικά φάρμακα. Ωστόσο, το φαινόμενο δεν είναι αμιγώς ελληνικό.

Τα παραπάνω τονίζει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Α' Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, ΓΝΝΘΑ "Η Σωτηρία", μέλος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) κ. Νικόλαος Κουλούρης, με αφορμή το 25ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο που πραγματοποιείται στις 23-26 Ιουνίου 2016 στο ξενοδοχείο HILTON.

Δεν υπάρχει πλέον στο κόσμο χώρα που να μη δηλώνει έστω και μια περίπτωση εκτεταμένα ανθεκτικής φυματίωσης, δηλαδή ανθεκτικής σε όλα τα διαθέσιμα φάρμακα για τη νόσο.

Δυστυχώς όμως, στην Ελλάδα δεν υπάρχει επάρκεια σε δομές νοσηλείας και αντιμετώπισης αυτών των μορφών φυματίωσης. Η χώρα μας διαθέτει μια μόνο μονάδα πολυανθεκτικής φυματίωσης, με μόλις επτά (7) κλίνες σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, η οποία καλείται να διαχειρισθεί τα σχετικά περιστατικά όλης της χώρας.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί στη χώρα μας το ποσοστό συμμετοχής των αλλοδαπών στη διαμόρφωση της συνολικής συχνότητας της φυματίωσης, καθώς και αύξηση των κρουσμάτων της νόσου σε ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οι κρατούμενοι, οι ναρκομανείς και οι φορείς του HIV.

Στο συνέδριο θα αναλυθούν εκτενώς οι τρόποι διαχείρισης της νόσου σε καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών.

Διαβάστε ακόμη:

Τροποποίηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών για την πρόληψη της φυματίωσης