ΥΓΕΙΑ

Οι αμβλώσεις, εχθρός της υγείας των γυναικών - Ανάγκη για στρατηγικές με την Πολιτεία σύμμαχο

Η Ελλάδα και συγκεκριμένα οι επιστημονικές της εταιρείες (Μαιευτικές και Γυναικολογικές), θα πρέπει να συνεργαστούν αρμονικά με το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να βρουν τρόπους και πολιτικές, που θα αφορούν στην πρόληψη των εκτρώσεων και στην βελτίωση της υγείας των γυναικών.Οι αμβλώσεις είναι δυστυχώς ένα παγκόσμιο φαινόμενο, με πολύ σοβαρές συνέπειες για την υγεία των γυναικών και κυρίως των νεαρών και των εφήβων και αυτό που απαιτείται, είναι μία καθολική στρατηγική για την αντιμετώπισή τους. Οι αμβλώσεις είναι έναν εχθρός, αλλά όταν γνωρίζεις τι στρατηγική θα ακολουθήσεις, τότε δεν φοβάσαι τον εχθρό.

Οι αμβλώσεις, εχθρός της υγείας των γυναικών - Ανάγκη για στρατηγικές με την Πολιτεία σύμμαχο

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Είναι τα λόγια ενός καταξιωμένου καθηγητή Γυναικολογίας και Μαιευτικής του Dr. Tahir Mahmood, MD, FRCPI, FACOG, MBA, FRCPE, FRCOG - συμβούλου Γυναικολόγου στο νοσοκομείο, Victoria του Λονδίνου (και ακόμη Consultant Obstetrician & Gynaecologist, NHS Fife, Scotland Past Vice President RCOG/ Currently National Lead: RCOG HMB Audit in England & Wales President Elect: European Board & College of Obstetrics & Gynaecology (EBCOG).

Ο Dr. Mahmood βρέθηκε για λίγες ώρες στην Αθήνα, προκειμένου να μιλήσει στο 10ο συνέδριο «Athens Congress on Women’s Health and Disease» που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Χίλτον και το onMed είχε την ευκαιρία και την τιμή να συνομιλήσει μαζί του. Η ανάγκη για σεξουαλική εκπαίδευση - αρχής γενομένης από τα σχολεία- τα ηθικά διλήμματα, η αδήριτη ανάγκη να ξεκινήσει ένα διάλογος μεταξύ Πολιτείας και φορέων για την σεξουαλικότητα και την πρόληψη των εκτρώσεων, η αναγκαιότητα μιας Στρατηγικής στην Ευρώπη προκειμένου να παταχθεί το οδυνηρό φαινόμενο των αμβλώσεων, αλλά και ο σεβασμός στα δικαιώματα και στην αυτοδιάθεση των γυναικών στο πότε θα επιλέξουν να γίνουν μητέρες, είναι μερικά από τα θέματα που θίξαμε στην σύντομη συνέντευξη με τον κορυφαίο καθηγητή.

φωτογραφία

Η Ελλάδα δυστυχώς έχει μία θλιβερή πρωτιά, 22% των Ελληνίδων δηλώνουν ότι έχουν κάνει μία έκτρωση ενώ το 10% των γυναικών είναι έφηβες μεταξύ 14-17 ετών.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας 40.000 εκτρώσεις τον χρόνο στην Ελλάδα πραγματοποιούνται από κορίτσια κάτω των 18 ετών, ενώ σύμφωνα με έρευνα του Αρεταίειου Νοσοκομείου ένα στα τέσσερα κορίτσια ηλικίας 14 έως 17 ετών έχει κάνει έκτρωση, και οι μισές έφηβες που κάνουν έκτρωση δεν έχουν ενημερώσει ούτε τη μητέρα τους.

Μία στις 1.000 γυναίκες που κάνουν διακοπή κύησης παρουσιάζει αιμορραγία κατά την επέμβαση ή τις πρώτες 24 ώρες μετά από αυτήν, το 44% των γυναικών που έχουν κάνει έκτρωση εμφανίζει νευρικές διαταραχές και 25% επισκέπτεται ψυχίατρο.

Πως σχολιάζει τα στοιχεία αυτά ο Dr. Mahmood;

Αυτό που περιγράφεται δυστυχώς δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά Ευρωπαϊκό και τελικά παγκόσμιο και συνδέεται με την απελευθέρωση της γυναίκας, τα δικαιώματά της και την στάση και συμπεριφορά του άνδρα προς την γυναίκα, απαντά ο καθηγητής και συνεχίζει:

Ψυχοφθόρα με πολλαπλές συνέπειες μία έκτρωση

«Θα πρέπει επομένως να καταλάβουμε για ποιους λόγους γίνεται αυτό και να στραφούμε εν κατακλείδι στην σωστή ενημέρωση που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους τρόπους αντισύλληψης και πρόληψης της υγείας της γυναίκας χωρίς ταμπού και χωρίς τις κοινωνικές κραυγές και εντυπώσεις. Δεν είναι σίγουρα καθόλου εύκολη απόφαση για μία γυναίκα να πηγαίνει στον γιατρό της να διακόψει μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Μπορώ να σας πω από την μεγάλη μου εμπειρία συναντώντας πολλές γυναίκες, είναι μία πολύ δύσκολη απόφαση ψυχοφθόρα και έντονα συναισθηματική. Και παίρνει επίσης πολύ καιρό για μία γυναίκα, να συνέλθει από το ψυχολογικό σοκ μιας έκτρωσης».

Έτσι, συνεχίζει, είναι απαραίτητο ως κοινωνίες να βρούμε τους τρόπους και τις στρατηγικές για να προάγουμε την πρόληψη και να βοηθήσουμε τις γυναίκες να μην έχουν μία απρογραμμάτιστη και ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη με αποτέλεσμα να μην προχωρούν σε εκτρώσεις .

Εννοείτε επομένως κύριε καθηγητά ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε την σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία, στην κοινωνία για να μην πούμε ότι αυτή η εκπαίδευση, θα πρέπει να ξεκινήσει από τις οικογένειες.

Μπορώ να σας πω από την εμπειρία μου στα Ηνωμένα Έθνη, στην Ευρώπη και στην Μ. Βρετανία, ότι εάν η κοινωνία αποδεχθεί τις θεμελιώδεις αλλαγές και η γυναίκα γίνει σεξουαλικά ενεργή από μικρή ηλικία το ίδιο και ο άνδρας, τότε μπορούμε να μιλάμε για ένα πρώτο είδος στρατηγικής. Για παράδειγμα, εάν μιλήσουμε ανοιχτά για το σεξ, και πως μπορούμε να προστατεύσουμε μία γυναίκα από μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, αυτό είναι ήδη ένα πρώτο βήμα.

d988f61ce04f964c7cf9df50a42fc044 XL

Το παράδειγμα της Ολλανδίας

Έτσι συνέβη στην Ολλανδία. Η χώρα αυτή, έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και η σεξουαλική ζωή των κοριτσιών ξεκινά στα 17 έτη.

Μιλώντας για το σεξ επομένως, τονίζει στην συνέχεια ο συνομιλητής μας, σημαίνει πρώτα από όλα η γυναίκα ότι θα πρέπει να έχει μία ξεκάθαρη εικόνα της σχέσης της με τον σύντροφό της, στην συνέχεια θα πρέπει ο άνδρας και η γυναίκα να συζητήσουν εκ βαθέων τι ζητούν από την σχέση τους και πως θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. Το πλαίσιο αυτό, η σωστή επικοινωνία δηλαδή, μπορεί να βοηθήσει επίσης και στην πρόληψη από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα, το οποίο όλοι ξεχνάμε.

Αυτές είναι πρωτοβουλίες που εμείς εφαρμόζουμε και έχουμε φέρει στην Βρετανία, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την στιγμή, μία μείωση της τάξης του 15% σε αμβλώσεις.
Αυτές είναι οι πρωτοβουλίες και στρατηγικές που πρέπει να καταθέσουμε ως κοινωνία και να πάμε όλοι μαζί σε ένα νέο μοντέλο, αφού πρώτα επενδύσουμε στην σωστή ενημέρωση και πρόληψη. Έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε ακόμη και όταν έχουμε απέναντί μας τον εχθρό και μία άμβλωση είναι πάντα ένας εχθρός της υγείας της γυναίκας.

Και αυτή η στρατηγική σας διαβεβαιώ ότι θα επιστραφεί πίσω ως κεφαλαιοποίηση στην κοινωνία.

Αλήθεια, τι μπορούμε να μάθουμε από το Βρετανικό NHS από τα πιο σημαντικά και διακεκριμένα συστήματα υγείας παγκοσμίως ρωτάμε τον καθηγητή;

Στρατηγική συμμαχία Ελλήνων Μαιευτήρων με το υπ. Υγείας

Κοιτάξτε, ζούμε σε ένα παγκόσμιο σύστημα, και δεν υπάρχουν πλέον εμπόδια. Οι άνθρωποι ταξιδεύουν, επικοινωνούν, και συγκεντρώνουν διαρκώς πολλές πληροφορίες. Έχει γίνει πολύ δουλειά και δεν χρειάζεται να επαναληφθεί. Θα πρότεινα επομένως, η Ελληνική Μαιευτική Γυναικολογική Εταιρεία και γενικότερα οι επιστημονικές εταιρείες, να εμπλακούν και να συζητήσουν με το υπουργείο Υγείας για την τελική στρατηγική που θα ακολουθήσουν σε θέματα υγείας της γυναίκας, όπως γίνεται άλλωστε και στην Βρετανία. Εάν δεν γίνει μία επαγγελματική δουλειά, τίποτα δεν πρόκειται να προχωρήσει. Και σας επαναλαμβάνω πως κάθε επένδυση σήμερα θα επιστρέψει πίσω πολλαπλάσια στο μέλλον.

Γιατί δεν πρέπει ακόμη να ξεχνάμε ότι μία άμβλωση μπορεί να έχει στο μέλλον, πολύ σοβαρές συνέπειες, ενώ μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ενέχει και έναν ακόμη ψυχολογικό κίνδυνο για μία γυναίκα: Πρέπει η γυναίκα αυτή, να κουβαλά το παιδί της για το υπόλοιπο της ζωής της, ένα παιδί που δυστυχώς δεν το ήθελε από την αρχή, ένα απρογραμμάτιστο παιδί το οποίο δεν είναι αποδεκτό ούτε από την οικογένεια, ούτε και από την κοινωνία. Επομένως, κάθε απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη, έχει συνέπειες για μία γυναίκα, ψυχολογικές, σωματικές, οικονομικές και ηθικές.
Και αυτό δεν σημαίνει φυσικά, ότι δεν φροντίζουμε για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί απρογραμμάτιστα και είναι ανεπιθύμητα, κάθε άλλο.

Αναφορικά με το εάν είναι ταμπού ή όχι το θέμα της σεξουαλικότητας, ο καθηγητής τονίζει ότι τα αντανακλαστικά της κάθε κοινωνίας είναι έντονα και διαφορετικά. Πράγματι μιλάμε ελεύθερα πλέον, πολλές κοινωνίες έχουν αποδεχθεί την αντισύλληψη, αλλά και τις αμβλώσεις. Υπάρχει μεγάλη ελευθερία σίγουρα, και όπου δεν υπάρχει θα πρέπει να βελτιώσουμε την νομοθεσία για τον καλό των γυναικών και της υγείας τους. Σε όποιες κοινωνίες υπάρχουν προβλήματα, θα πρέπει να βελτιώσουμε τον νόμο, ή και να αλλάξουμε τον νόμο.

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε τέλος, ότι μία έκτρωση είναι πάνω από όλα και μία έκθεση σε έναν χειρουργείο, μία επιβάρυνση σε κάθε περίπτωση. Στο τέλος της ημέρας, μία άμβλωση είναι πρόβλημα όχι μόνο για την γυναίκα αλλά και για το σύστημα υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας: Πρώτη στις εκτρώσεις στην Ευρώπη