ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος μαστού: Νέες τεχνικές απεικόνισης, θωρακίζουν το οπλοστάσιο κατά της νόσου

Μαστογραφία με τομοσύνθεση και μαστογραφία με χρήση σκιαγραφικών, αποτελεούν τις νέες εξελίξεις κατά του καρκίνου του μαστού.

Καρκίνος μαστού: Νέες τεχνικές απεικόνισης, θωρακίζουν το οπλοστάσιο κατά της νόσου

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά, κατά την διάρκεια του RSNA 2016, της 102ης Ετήσιας Επιστημονικής Συνάντησης Ακτινολόγων απ’ όλον τον κόσμο στις ΗΠΑ, προκειμένου να ανταλλαγούν απόψεις και γνώσεις γύρω από τις τελευταίες καινοτομίες στην ακτινολογία, να ανακοινωθούν πρωτοποριακά προγράμματα, αλλά και να διευρυνθούν οι επαφές ανάμεσα στα μέλη της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας.

«Η σημαντική αυτή εκδήλωση», επισημαίνει ο κ. Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού που ήταν παρών στο Συνέδριο, «αποτέλεσε εφαλτήριο σκέψης και προβληματισμού, ενθαρρύνοντας και οριοθετώντας τη δράση μας, πολύ πέραν από τις εξελιγμένες τεχνικές απεικόνισης, στις οποίες πάντοτε θα προστρέχουμε με σεβασμό, προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε το ρόλο μας στη φροντίδα των ασθενών μας».

«Εξάλλου» συνεχίζει, «αν σκεφθούμε ότι στο Συνέδριο πραγματοποιήθηκαν 435 εκπαιδευτικά προγράμματα και συζητήθηκαν 1728 επιστημονικές παρουσιάσεις, γίνεται αντιληπτή η σημασία που αποδίδεται σε παγκόσμια κλίμακα στην ανάγκη περαιτέρω διεύρυνσης της σημασίας των απεικονιστικών τεχνικών στην πρόληψη αλλά και τη θεραπεία ασθενειών όπως ο καρκίνος, με τα 17,5 εκατομμύρια νέα περιστατικά το 2015, σύμφωνα με διεθνή επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα».

Δεσπόζουσα θέση στις εργασίες του Συνεδρίου είχε η μαστογραφία με τομοσύνθεση, η βιοψία μαστού, καθώς και η δυνατότητα χρήσης σκιαγραφικών στη μαστογραφία, τεχνική με ιδιαίτερα πλεονεκτήματα, όπως η διερεύνηση και ταυτοποίηση ευρήματος, ο προσδιορισμός της έκτασής του πριν τη θεραπεία, αλλά και η παρακολούθηση της εξέλιξης και της αποτελεσματικότηητας της θεραπείας που θα ακολουθηθεί.

Η συγκεκριμένη τεχνική αναμένεται στο αμέσως προσεχές διάστημα να εφαρμοσθεί ευρύτερα και στη χώρα μας και από τα περισσότερα εξειδικευμένα κέντρα απεικονιστικών τεχνικών, διευρύνοντας ουσιαστικά το οπλοστάσιο της έγκαιρης πρόληψης του καρκίνου του μαστού.

Διαβάστε ακόμη:

Καρκίνος μαστού: 4 ανησυχητικά σημάδια εκτός από τους ψηλαφητούς όγκουςΕπτά μύθοι και αλήθειες για τον καρκίνο του μαστού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ