ΥΓΕΙΑ

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τις πετσέτες του μπάνιου

Χρησιμοποιούμε τις πετσέτες όταν έχουμε ήδη πλύνει τα χέρια μας ή έχουμε κάνει μπάνιο, οπότε θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι είναι από τα πιο καθαρά πράγματα που υπάρχουν μέσα στο σπίτι. Η πραγματικότητα όμως απέχει πολύ...

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τις πετσέτες του μπάνιου

Στις πετσέτες συσσωρεύονται ποικίλοι μικροοργανισμοί, όπως βακτήρια και μύκητες, νεκρά κύτταρα του δέρματος, ίχνη ούρων και κοπράνων και γενικότερα ό,τι υπάρχει σε ένα μπάνιο και δεν θα θέλαμε να καταλήξει επάνω τους.

bigstock Spa still life Shells on towe 25640114

Ο ειδικός σε θέματα υγιεινής Φίλιπ Τιέρνο, μικροβιολόγος και παθολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, συνιστά να πλένουμε τις πετσέτες μετά από μόλις τρεις χρήσεις προκειμένου να αποφύγουμε λοιμώξεις.

«Εάν η πετσέτα μυρίζει αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν σε αυτήν μικρόβια, επομένως πρέπει να πλυθεί» αναφέρει ο ειδικός, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι δύσκολο να κρίνουμε κατά πόσο τα μικρόβια αυτά είναι παθογόνα ή όχι. Αν και οι περισσότεροι μικροοργανισμοί που υπάρχουν σε ένα σπίτι είναι ακίνδυνοι, οι πιθανότητες λοίμωξης είναι περισσότερες σε περίπτωση κοινής χρήσης μιας πετσέτας. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν χρησιμοποιούμε την ίδια πετσέτα με κάποιον άλλο τότε εκτιθέμεθα στα μικρόβιά του, τα οποία είναι ξένα προς τον δικό μας οργανισμό. Ένα μικρόβιο που συχνά μεταφέρεται μέσω της κοινής χρήσης πετσέτας είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει από ένα σπυράκι μέχρι κριθαράκι στο μάτι.

Οι πετσέτες είναι το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν τα βακτήρια και οι μύκητες, αφού προσφέρουν υγρασία, ζέστη, οξυγόνο, ουδέτερο pH και «τροφή» (κύτταρα του δέρματος).

Φροντίστε λοιπόν να πλένετε συχνά τις πετσέτες του μπάνιου, ιδιαίτερα εάν ο συγκεκριμένος χώρος του σπιτιού δεν αερίζεται επαρκώς και συνεπώς τα επίπεδα υγρασίας παραμένουν συνεχώς υψηλά.

Δείτε κι αυτό:

Πέντε αντικείμενα που δεν πρέπει να τα μοιράζεστε ποτέ με άλλους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ