ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του μαστού: Ποιες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επανεμφάνισης

Περίπου το ένα τρίτο των γυναικών που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του μαστού, παρουσιάζουν υποτροπή, δηλαδή μετά την αρχική θεραπεία ο καρκίνος επανεμφανίζεται.

Καρκίνος του μαστού: Ποιες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επανεμφάνισης

Σύμφωνα με νέα μελέτη από την Αυστραλία, το υπερβάλλον σωματικό βάρος και η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 110 γυναίκες που είχαν αντιμετωπίσει επιτυχώς τον καρκίνο του μαστού.

Μεταξύ των εθελοντριών, περίπου 2 στις 3 ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες και μόνο 1 στις 3 βρέθηκε να καλύπτει τις συστάσεις για τη σωματική δραστηριότητα.

bigstock Obese woman at a carnival 129080642

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως η απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση βιοχημικών δεικτών στο αίμα και στον ιστό του μαστού, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της πιθανότητας επανεμφάνισης της νόσου.

Ειδικότερα, τα επίπεδα C αντιδρώσας πρωτεΐνης, που αποτελεί δείκτη φλεγμονής και έχει συσχετισθεί με τη θνησιμότητα της νόσου, φάνηκαν να μειώνονται κατά 30%, μετά από απώλεια βάρους της τάξης του 5%.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής της μελέτης, τα ευρήματα αναδεικνύουν τη σημασία διατήρησης φυσιολογικού σωματικού βάρους σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αυστραλιανής Εταιρίας Κλινικής Ογκολογίας.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος μαστού: 4 ανησυχητικά σημάδια εκτός από τους ψηλαφητούς όγκους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ