ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του ενδομητρίου: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο τα περιττά κιλά

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ο πιο συχνός καρκίνος των οργάνων του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

Καρκίνος του ενδομητρίου: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο τα περιττά κιλά

Εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες που είναι άνω των 50 ετών και βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Εν τούτοις, άνω του 25% των περιπτώσεων μπορεί να εμφανιστεί και πριν από την εμμηνόπαυση.

Η παχυσαρκία αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του ενδομητρίου. Αυτό οφείλεται στην αύξηση του επιπέδου των οιστρογόνων που προκαλεί το περιττό λίπος, επηρεάζοντας την ισορροπία των ορμονών.

Αντίθετα, η απώλεια βάρους συνδέεται με σημαντικά χαμηλότερη πιθανότητα ενδομητριακού καρκίνου, με τις παχύσαρκες γυναίκες να ωφελούνται περισσότερο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας.

Η έρευνα βασίστηκε σε περισσότερες από 35.000 γυναίκες από 50-79 ετών, τις οποίες παρακολούθησαν οι επιστήμονες επί 10 χρόνια.

bigstock Fat Woman Give Up Wearing Her 61862801

Οι υπέρβαρες γυναίκες άνω των 50 ετών που έχασαν 5% ή περισσότερο του αρχικού βάρους είχαν 29% μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν καρκίνο του ενδομητρίου, αλλά οι παχύσαρκες είχαν 56% μικρότερη πιθανότητα. Μάλιστα όσες υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες κατόρθωσαν να αποκτήσουν φυσιολογικό βάρος σώματος, εξίσωσαν τον κίνδυνό τους με εκείνον των γυναικών που από την αρχή είχαν φυσιολογικό βάρος.

Αντίθετα, οι γυναίκες που πάχυναν, παίρνοντας 5 ή περισσότερα κιλά, αύξησαν 26% την πιθανότητά τους να εκδηλώσουν καρκίνο του ενδομητρίου, γράφουν οι ερευνητές.

«Πολλές ηλικιωμένες γυναίκες νομίζουν ότι είναι αργά για να ωφεληθούν από την απώλεια βάρους αλλά τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει» δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Juhua Luo, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Indiana University Bloomington's School of Public Health.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology.

Διαβάστε επίσης:

Τρεις «αθόρυβες» μορφές καρκίνου: Πιθανότητες & πώς να προφυλαχθείτε