ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Εγκυμοσύνη και διαβήτης: Πότε πρέπει να ελέγχονται οι γυναίκες

Εγκυμοσύνη και διαβήτης: Πότε πρέπει να ελέγχονται οι γυναίκες

Ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης αποτελεί μια διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Μπορεί να οφείλεται σε αιτίες που προϋπήρχαν της κύησης ( π.χ. σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι) ή σε αιτίες που σχετίζονται με την κύηση π.χ. ορμόνες της κύησης.

Ανεξάρτητα από την αιτία, ο σακχαρώδης διαβήτης είναι επιπλοκή της κύησης που θα πρέπει να διαγνωσθεί και να θεραπευθεί όσο γίνεται πιο σύντομα.

bigstock Close up of a pregnant woman h 120026333

Ο διαβήτης κύησης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας, μακροσωμίας του εμβρύου και νεογνικής υπογλυκαιμίας.

Επιπλέον, οι γυναίκες με διαβήτη κύησης έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον (το 15%-60% των γυναικών αυτών θα εμφανίσει διαβήτη 5-15 χρόνια μετά τον τοκετό).

Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες της USPSTF (US Preventive Services Task Force), όλες οι έγκυοι θα πρέπει να ελέγχονται για διαβήτη μετά την 24η εβδομάδα κύησης.

Ο έλεγχος για διαβήτη μετά τις 24 εβδομάδες κύησης βοηθά στην πρώιμη διάγνωση της νόσου και στην αντιμετώπισή της με διατροφικές αλλαγές, στην παρακολούθηση του σακχάρου του αίματος και στη χορήγηση ινσουλίνης όταν χρειάζεται, μειώνοντας τις επιπλοκές και τους κινδύνους για τη μητέρα και το έμβρυο.

 

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης κύησης: Ποια εποχή του χρόνου αυξάνεται ο κίνδυνος

Links

BEST OF NETWORK

PlusQueen