ΥΓΕΙΑ

Ψωριασική αρθρίτιδα: 8 παράγοντες κινδύνου που πρέπει να γνωρίζετε

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που χαρακτηρίζεται από τον πόνο, το πρήξιμο και τη δυσκαμψία στις αρθρώσεις όλου το σώματος. Η συνηθέστερη ηλικία εμφάνισης του νοσήματος είναι τα 30-55 έτη.

Ψωριασική αρθρίτιδα: 8 παράγοντες κινδύνου που πρέπει να γνωρίζετε

Τα ακριβή αίτια της ψωριασικής αρθρίτιδας δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητά, ωστόσο είναι γνωστό ότι ορισμένοι παράγοντες εμπλέκονται στην εκδήλωσή της. Δείτε ποιοι είναι αυτοί.

1. Ψωρίαση: Ποσοστό έως και 30% των ασθενών με ψωρίαση (επίσης αυτοάνοση πάθηση, η οποία επηρεάζει την όψη του δέρματος επιφανειακά) εκδηλώνουν και ψωριασική αρθρίτιδα.

2. Υπερβολικό βάρος: Τα άτομα με ψωρίαση που ξεπερνούν τα όρια του φυσιολογικού βάρους ως έφηβοι είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν ψωριασική αρθρίτιδα.

3. Ψωρίαση στα νύχια: Ποσοστό περίπου 80% των ασθενών με ψωριασική αρθρίτιδα έχουν ψωρίαση στα νύχια.

4. Διάγνωση ψωρίασης σε νεαρή ηλικία: Η εκδήλωση ψωρίασης σε μικρή ηλικία συνδέεται με περισσότερες πιθανότητες για ψωριασική αρθρίτιδα στο μέλλον.

5. Οικογενειακό ιστορικό: Ένα άτομο με ψωρίαση είναι πιθανότερο να εκδηλώσει ψωριασική αρθρίτιδα όταν κάποιο μέλος της οικογένειάς του έχει διαγνωστεί με ψωριασική αρθρίτιδα.

6. Τραυματισμός σε άρθρωση: Ένας τραυματισμός σε κάποια άρθρωση του σώματος θεωρείται πιθανός παράγοντας που μπορεί να πυροδοτήσει τα συμπτώματα ψωριασικής αρθρίτιδας σε άτομα που έχουν προδιάθεση για το νόσημα.

7. Στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα: Η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο ενδέχεται να πυροδοτήσει τα συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας, εκτιμούν ορισμένοι ειδικοί.

8. Λοίμωξη από τον ιό HIV: Τα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν ψωριασική αρθρίτιδα. Η θεραπεία για τον HIV μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση των συμπτωμάτων ψωριασικής αρθρίτιδας.

Διαβάστε επίσης:

Ψωριασική αρθρίτιδα: Οι σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά

Ψωρίαση: Μύθοι και αλήθειες που πρέπει να γνωρίζετε