ΥΓΕΙΑ

Στέρηση ύπνου και μητρότητα: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για κάθε παιδί

Η μητρότητα είναι η πιο ευτυχισμένη περίοδος στη ζωή της γυναίκας, συνεπάγεται όμως και λιγότερο ύπνο.

Στέρηση ύπνου και μητρότητα: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για κάθε παιδί

Μάλιστα, όσα περισσότερα παιδιά φέρνει στον κόσμο μία γυναίκα τόσο μεγαλύτερη είναι η στέρηση του ύπνου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Βοστόνη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ Κέλι Σάλιβαν του Νοτίου Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, ανέλυσαν στοιχεία για 5.805 άτομα, εκ των οποίων οι 2.908 ήταν γυναίκες έως 45 ετών.

Για κάθε άνθρωπο, συσχετίσθηκαν οι ώρες ύπνου με την οικογενειακή του κατάσταση, αλλά και παράγοντες, όπως το φύλο, η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, το σωματικό βάρος, η σωματική άσκηση, η απασχόληση, το ροχαλητό κ.α.

bigstock Tired Mother Suffering From Po 94509344

Ο κυριότερος παράγοντας που επηρέαζε την επάρκεια του ύπνου, ήταν η ύπαρξη παιδιών ή όχι. Κάθε παιδί αύξανε την πιθανότητα ανεπαρκούς ύπνου κατά σχεδόν 50% στις γυναίκες όχι όμως και στους άνδρες.

Το 48% των γυναικών έως 45 ετών που είχαν παιδιά, ανέφεραν ότι κοιμόντουσαν τουλάχιστον επτά ώρες, έναντι του 62% μεταξύ των γυναικών που δεν είχαν παιδιά.

Η ύπαρξη παιδιών, εκτός από τον ύπνο, επηρέαζε το πόσο συχνά μια γυναίκα ένιωθε κουρασμένη. Οι γυναίκες κάτω των 45 ετών με παιδιά ένιωθαν κουρασμένες κατά μέσο όρο περίπου τις μισές ημέρες του μήνα (14), έναντι 11 ημερών που ένιωθαν κούραση οι γυναίκες χωρίς παιδιά.

«Ο επαρκής ύπνος συνιστά ζωτικό συστατικό της υγείας και μπορεί να έχει επίδραση στην καρδιά, στον εγκέφαλο και στο σωματικό βάρος» επεσήμανε η Δρ Σάλιβαν.

Διαβάστε επίσης:

Στέρηση ύπνου: Οι επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό