ΥΓΕΙΑ

Πρωτοποριακή εξέταση θα προβλέπει έγκαιρα ποιος ασθενής κινδυνεύει να πεθάνει από σήψη

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν έναν βιοδείκτη με τον οποίο μπορούν να προβλέψουν με αρκετή ακρίβεια, γύρω στο 80%, αν ένας ασθενής κινδυνεύει να πεθάνει από σήψη.

Πρωτοποριακή εξέταση θα προβλέπει έγκαιρα ποιος ασθενής κινδυνεύει να πεθάνει από σήψη

Μια μελλοντική εξέταση που θα βασίζεται στον εν λόγω βιοδείκτη θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την πρόωρη διάγνωση, την πρόγνωση και τη θεραπεία της σήψης, η οποία είναι απειλητική για τη ζωή.

Η σήψη εμπλέκεται περίπου στους μισούς θανάτους ασθενών στα νοσοκομεία και σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Σχεδόν οποιοσδήποτε παθογόνος μικροοργανισμός –βακτήριο, ιός, μύκητας ή παράσιτο– μπορεί να προκαλέσει μια δυνητικά θανατηφόρα υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο επιτίθεται στους ιστούς και στα όργανα του ασθενούς.

Η σήψη είναι δύσκολο να διαγνωστεί και ακόμη περισσότερο να θεραπευθεί. Όσο πιο έγκαιρα γίνει αντιληπτή, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς.

Ο νέος βιοδείκτης είναι ένα μόριο (μεθυλθειοαδενοσίνη ή ΜΤΑ) μέσω του οποίου μπορεί να προβλεφθεί ποιοι ασθενείς είναι πιθανότερο να πεθάνουν από σήψη. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα του ΜΤΑ τόσο πιο μεγάλος κρίνεται πως είναι ο κίνδυνος.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ντιουκ στη Β. Καρολίνα, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή μοριακής γενετικής και μικροβιολογίας Ντένις Κο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science Advances. Διαπιστώθηκε ότι μόνο η μέτρηση του ΜΤΑ αρκεί για να παρέχει ακρίβεια της τάξης περίπου του 80% στην πρόβλεψη ενός επικείμενου θανάτου.

«Η σήψη έχει αποδειχθεί νεκροταφείο για τη φαρμακευτική βιομηχανία, καθώς έχουν αποτύχει περισσότερες από 100 κλινικές δοκιμές θεραπειών, οι οποίες στοχεύουν στην αφύσικη αντίδραση του σώματος σε μια λοίμωξη. Πιθανώς αυτές οι αποτυχημένες κλινικές δοκιμές στην πραγματικότητα δεν είναι αποτυχίες της θεραπείας, αλλά μάλλον της διάγνωσης. Με καλύτερους βιοδείκτες θα μπορέσουμε ίσως να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τους ασθενείς με σήψη και ακόμη να 'αναστήσουμε' παλιά φάρμακα» δήλωσε ο δρ Κο.

Οι άνθρωποι με σήψη συνήθως αντιμετωπίζονται με ένα συνδυασμό αντιβιοτικών, τα οποία στοχεύουν μεν στους παθογόνους μικροοργανισμούς, αλλά δεν κάνουν τίποτε για την ανεξέλεγκτη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία στην πραγματικότητα είναι πιο θανατηφόρα και από τα ίδια τα μικρόβια.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν πάντως ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα προτού ετοιμαστεί για κλινική χρήση μια νέα διαγνωστική εξέταση ή μια θεραπεία για τη σήψη με βάση το ΜΤΑ. Θα ακολουθήσουν δοκιμές σε ζώα και τελικά σε ανθρώπους.

Δείτε κι αυτό:

Τι είναι η σηψαιμία – Ποια τα αίτια και ποια τα συμπτώματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ