ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος μαστού: Νέο παράγοντα κινδύνου ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες

Η παχυσαρκία, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η έκθεση στην ακτινοβολία είναι μερικοί από τους γνωστούς τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού, φαίνεται όμως ότι δεν είναι οι μόνοι.

 

Καρκίνος μαστού: Νέο παράγοντα κινδύνου ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες

Η υπερβολική έκθεση στο τεχνητό φως, η λεγόμενη φωτορύπανση όπως την ονομάζουν οι επιστήμονες, θα πρέπει μάλλον να ενταχθεί στη λίστα με τους ήδη γνωστούς παράγοντες κινδύνου για τη συχνή νόσο των γυναικών, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Environmental Health Perspectives.

bigstock New York City Midtown Skyline 2493510

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα των ερευνητών της Δημόσιας Σχολής του Χάρβαρντ, το τεχνητό φως είναι βλαβερό για τις γυναίκες, ιδιαίτερα όταν η έκθεση είναι αυξημένη κατά τις βραδινές ώρες. Οι γυναίκες που κατοικούν σε περιοχές με έντονα φώτα τη νύχτα, αναφέρει η μελέτη, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

«Στις σύγχρονες εκβιομηχανισμένες κοινωνίες ο τεχνητός φωτισμός είναι σχεδόν πανταχού παρών» αναφέρει ο Πίτερ Τζέιμς, βασικός συντάκτης της μελέτης. «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η μεγάλη έκθεση στο τεχνητό φως τις βραδινές ώρες αποτελεί ενδεχομένως έναν νέο παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού».

Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα έπειτα από ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν 109.672 γυναίκες. Τα δεδομένα για την έκθεση στη φωτορύπανση συλλέχθηκαν με τη βοήθεια δορυφορικών εικόνων ώστε να εκτιμηθεί το επίπεδο έκθεσης των γυναικών ανάλογα με τη γειτονιά στην οποία διαμένουν.

Η σχέση νυχτερινής φωτορύπανσης και καρκίνου του μαστού μπορεί πιθανώς να εξηγηθεί από την απορρύθμιση του βιολογικού ρολογιού (κιρκάδιος ρυθμός) που προκαλούν τα τεχνητά φώτα, εκτιμούν οι ερευνητές, ωστόσο η θεωρία αυτή θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από μελλοντικές μελέτες για να προκύψουν οριστικά συμπεράσματα.

Δείτε κι αυτό:

Καρκίνος μαστού: Ο «προστατευτικός» ρόλος της υψηλής χοληστερόλης

Μαστογραφία: Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινάει και γιατί

Καρκίνος μαστού: 8 συμπτώματα εκτός από το εξόγκωμα στο στήθος