ΥΓΕΙΑ

Ενδομητρίωση: Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος ανάλογα με το διάστημα θηλασμού

Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια και ανίατη γυναικολογική διαταραχή που επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο.

Ενδομητρίωση: Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος ανάλογα με το διάστημα θηλασμού

Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται πυελικός πόνος, πόνος κατά την έμμηνο ρύση και πόνος στο σεξ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας αμερικανικής μελέτης, οι γυναίκες που έχουν θηλάσει τα παιδιά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με ενδομητρίωση.

Ερευνητές του Νοσοκομείου Brigham and Women's της Βοστόνης μελέτησαν στοιχεία από τη έρευνα Nurses' Health Study II που ξεκίνησε το 1989, θέτοντας υπό ιατρική παρακολούθηση χιλιάδες γυναίκες για περισσότερα από 20 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 3.296 γυναίκες διαγνώστηκαν με ενδομητρίωση μετά την πρώτη τους εγκυμοσύνη.

Στη συνέχεια εξέτασαν για πόσο διάστημα είχε θηλάσει τα παιδιά της κάθε γυναίκα, πόσος χρόνος ήταν αποκλειστικός θηλασμός και πόσος χρόνος πέρασε από τον πρώτο τοκετό.

thilasmos 3

Για κάθε επιπλέον τρεις μήνες που είχαν θηλάσει ανά εγκυμοσύνη, οι γυναίκες είχαν 8% μείωση στο κίνδυνο ενδομητρίωσης. Αυτή η μείωση ήταν ακόμα μεγαλύτερη για τις γυναίκες που είχαν αναφέρει αποκλειστικό θηλασμό, 14% για κάθε τρεις επιπλέον μήνες αποκλειστικού θηλασμού ανά κύηση.

Οι επιστήμονες μελέτησαν και την επίδραση του θηλασμού στην αναπαραγωγική ζωή της γυναίκας. Όσες είχαν θηλάσει αποκλειστικά για 18 μήνες ή περισσότερο στο σύνολο της αναπαραγωγικής τους ζωής είχαν σχεδόν 30% μικρότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με ενδομητρίωση.

Οι ειδικοί εξέτασαν επίσης κατά πόσο ο μειωμένος κίνδυνος μπορούσε να αποδοθεί στην επιλόχεια αμηνόρροια, δηλαδή την προσωρινή απουσία εμμηνορρυσίας όταν η γυναίκα θηλάζει. Όντως είχε κάποια επίδραση, γεγονός που επίσης δείχνει ότι ο θηλασμός επηρεάζει τον κίνδυνο ενδομητρίωσης μέσω και άλλων μηχανισμών.

«Ο θηλασμός αλλάζει πολλές από τις γυναικείες ορμόνες, περιλαμβανομένης της οξυτοκίνης, των οιστρογόνων, της ορμόνης απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης και άλλων για τις οποίες υπάρχουν αποδείξεις ότι παίζουν ρόλο στην παθοφυσιολογία της ενδομητρίωσης», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

«Τα ευρήματά μας ενισχύουν περαιτέρω την άποψη ότι θα πρέπει να προωθηθεί ο θηλασμός με τις κατάλληλες πρακτικές δημόσιας υγείας. Ελπίζουμε στο μέλλον να μπορέσουμε να αναδείξουμε περισσότερα στοιχεία για τον ρόλο του θηλασμού στη μείωση των συμπτωμάτων της ενδομητρίωσης μεταξύ των γυναικών που ήδη πάσχουν από την γυναικολογική διαταραχή, πριν αποκτήσουν παιδιά», σημειώνει η Λέσλι Φαρλαντ, ερευνήτρια στο Κέντρο Υπογονιμότητας και Αναπαραγωγικής Χειρουργικής του αμερικανικού νοσοκομείου.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal (BMJ).

Διαβάστε επίσης:

Θηλασμός: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης

Η διακοπή του θηλασμού βάζει σε κίνδυνο το συκώτι του παιδιού