ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Η «κρυφή» αιτία του εμφράγματος στις γυναίκες

Η «κρυφή» αιτία του εμφράγματος στις γυναίκες

Σημαντικές διαφορές ως προς την αιτιολογία του παρουσιάζει το έμφραγμα του μυοκαρδίου σε μια μερίδα του γυναικείου πληθυσμού, διαπιστώνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Circulation της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.

Αποτέλεσμα αυτού, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι οι γυναίκες αυτές να μη λαμβάνουν τελικά διάγνωση για έμφραγμα παρά το γεγονός ότι η καρδιά τους παρουσιάζει τις χαρακτηριστικές αλλοιώσεις που προκαλεί το επεισόδιο.

Στους άντρες, το έμφραγμα προκαλείται συνήθως λόγω απόφραξης, δηλαδή θρόμβου σε κάποια βασική αρτηρία, αναφέρουν οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai του Λος Άντζελες που εκπόνησαν τη μελέτη. Στις γυναίκες όμως το έμφραγμα μπορεί να συμβεί χωρίς να υπάρχει θρόμβος σε αρτηρία της καρδιάς.

emfragma

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία υπέδειξαν πως ένα ποσοστό περίπου 8% των γυναικών που εκδήλωναν πόνο στο στήθος αλλά δεν παρουσίαζαν σημάδια θρόμβωσης είχαν στην καρδιά τους βλάβες (ουλές) ενδεικτικές ενός εμφράγματος. Το πρόβλημα που προκύπτει σε αυτή την περίπτωση είναι ότι μια γυναίκα που παραπονιέται για πόνο στο στήθος πιθανότατα δεν θα λάβει την ιατρική φροντίδα που χρειάζεται επειδή οι εξετάσεις της δεν δείχνουν θρόμβωση, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 340 γυναίκες που είχαν νοσηλευτεί λόγω πόνου στο στήθος αλλά δεν παρουσίαζαν σημάδια θρόμβωσης σε αρτηρία. Με τη βοήθεια μιας ειδικής εξέτασης που ονομάζεται μαγνητική τομογραφία καρδιάς (CMR) οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι 26 (ποσοστό 8%) παρουσίαζαν ουλές στην καρδιά τους, οι οποίες υποδείκνυαν προγενέστερη βλάβη στον καρδιακό μυ.

Από αυτές τις 26 γυναίκες, περίπου το ένα τρίτο δεν είχαν λάβει ποτέ διάγνωση για έμφραγμα, αν και οι απεικονιστικές εξετάσεις στην καρδιά τους έδειξαν καθαρά τις αλλοιώσεις στον καρδιακό μυ.

«Η μελέτη αυτή αποδεικνύει ότι πρέπει να παίρνουμε στα σοβαρά τις γυναίκες όταν παραπονιούνται για πόνο στο στήθος, ακόμη κι αν δεν εκδηλώνουν τα τυπικά συμπτώματα εμφράγματος που βλέπουμε στους άντρες» αναφέρει η βασική συντάκτρια της μελέτης Δρ Τζάνετ Γουέι, σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα. «Πολύ συχνά οι γιατροί λένε στις γυναίκες αυτές ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την καρδιά τους και παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο αντί να λάβουν την ιατρική φροντίδα που χρειάζονται» προσθέτει.

Δείτε κι αυτό:

Πόσους ξηρούς καρπούς πρέπει να τρώτε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Ο ρόλος του καλίου στην υγεία της καρδιάς

Η βιταμίνη που διορθώνει τις βλάβες στην καρδιά

BEST OF NETWORK

Εισφορά αλληλεγγύης: Ποιοι και πόσα κερδίζουν από το «πάγωμα» του φόρου

Δώρο Χριστουγέννων: Τι ισχύει για όσους βγήκαν σε αναστολή - Πώς θα το λάβετε

Κορονοϊός - Απαγόρευση κυκλοφορίας: Έτσι θα μετακινηθείτε νόμιμα μετά τα μεσάνυχτα - Δείτε το έντυπο

Οργή στις ΗΠΑ για Ερντογάν: Αν δοκιμάσατε τους S-400 θα υποστείτε τις συνέπειες

Δίκη Χρυσής Αυγής: Πώς πέρασαν το πρώτο βράδυ στη φυλακή «διευθυντήριο» και Ρουπακιάς

Αγωνία για την εξαφάνιση της 19χρονης Άρτεμις - Πού εντοπίστηκε το τελευταίο στίγμα του κινητού της

Ελληνοτουρκικά: Η προετοιμασία και η ανησυχία για μετατόπιση του πεδίου της κρίσης 

Κορονοϊός: Μάσκα παντού από σήμερα - Το παρασκήνιο της απόφασης για νέα αυστηρά μέτρα

Κορονοϊός: «Χαλαρά»! Απίστευτες εικόνες συνωστισμού στη Θεσσαλονίκη

Ανοιξιάτικος ο καιρός το Σάββατο - Βροχές και καταιγίδες την Κυριακή (χάρτες)

Οι τέσσερις φορές στη Μεταπολίτευση που κατατέθηκε πρόταση μομφής κατά υπουργού

Αναδρομικά: Πληρώθηκαν οι πρώτοι συνταξιούχοι - Από Δευτέρα (26/10) το δεύτερο κύμα πληρωμών