ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος εντέρου: 4 τρόποι να μειώσετε τον κίνδυνο

Ο καρκίνος στο έντερο είναι μια από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου.

Στα βασικά συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνονται το αίμα στα κόπρανα, οι αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, το φούσκωμα και ο πόνος χαμηλά στην κοιλιά.

Πολλοί άνθρωποι με συμπτώματα καρκίνου στο έντερο, αργούν να επισκεφτούν τον γιατρό για διάφορους λόγους.

Κάποιοι μπορεί να αγνοούν ότι τα συμπτώματα χρήζουν περαιτέρω ελέγχου ή να θεωρούν ότι αφορούν κάποια άλλη κατάσταση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πάνω από τις μισές περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου μπορούν να προληφθούν, καθώς συνδέονται με ανθυγιεινό τρόπο ζωής και άλλους παράγοντες κινδύνου.

Αν και υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι που δεν μπορείτε να ελέγξετε, όπως το οικογενειακό ιστορικό και η ηλικία, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε την ασθένεια.

Αυτοί είναι:

- Η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και παραγώγων του, όπως τα αλλαντικά.

- Η διατήρηση υγιούς βάρους.

- Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ.

- Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών στη διατροφή. Καλές πηγές φυτικών ινών είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Αν παρατηρήσετε ύποπτα συμπτώματα, συμβουλευτείτε αμέσως γιατρό.

Μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν την πάθηση διατρέχουν όσοι έχουν κοντινό συγγενή που ανέπτυξε καρκίνο στο έντερο κάτω από την ηλικία των 50 ετών.

Πηγή: express.co.uk

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος στο έντερο: Η διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 33% - Τι να τρώτε & τι να αποφεύγετε

Το κόκκινο κρέας «ένοχο» για εκκολπωματίτιδα του εντέρου

Εργασιακό στρες: Σχετίζεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου;

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved