ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος νεφρού: Τρία εξελικτικά «μονοπάτια», τρεις διαφορετικές μορφές της νόσου

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί εξελικτικοί τύποι καρκίνου του νεφρού, όπως αποκαλύπτει για πρώτη φορά μια νέα γενετική έρευνα.

Καρκίνος νεφρού: Τρία εξελικτικά «μονοπάτια», τρεις διαφορετικές μορφές της νόσου

Επιστήμονες στη Βρετανία ανακάλυψαν ότι ο καρκίνος του νεφρού ακολουθεί τρία διαφορετικά εξελικτικά «μονοπάτια», που αντιστοιχούν σε τρεις διαφορετικές μορφές της νόσου.

Η ανακάλυψη θα βοηθήσει τους γιατρούς να βγάλουν αξιόπιστα συμπεράσματα για το αν ο όγκος θα είναι επιθετικός.

Μια δεύτερη βρετανική μελέτη δείχνει ότι οι πρώτοι «σπόροι» του καρκίνου του νεφρού συχνά μπορεί να εμφανιστούν από την παιδική ή την εφηβική ηλικία, ακόμη και 40 ή 50 χρόνια πριν τη διάγνωση της νόσου, περνώντας έως τότε απαρατήρητοι.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ, του Νοσοκομείου Royal Marsden και του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής την ογκολόγο δρα Σάμρα Τουράτζλικ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας Cell, ανέλυσαν περισσότερα από 1.000 δείγματα όγκων από 100 ασθενείς με καρκίνο του νεφρού, προκειμένου να ανακατασκευάσουν για κάθε ασθενή την αλληλουχία των γενετικών γεγονότων που οδήγησαν τελικά στον καρκίνο.

Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν τρεις διακριτοί εξελικτικοί τύποι της νόσου. Ο πρώτος τύπος ακολουθεί ένα αργό μονοπάτι εξέλιξης και ποτέ δεν γίνεται επιθετικός. Ο δεύτερος τύπος, αντίθετα, δημιουργεί τους πιο επιθετικούς όγκους, μέσα από γρήγορες γενετικές βλάβες ήδη από τα αρχικά στάδια της ανάπτυξης του καρκίνου. Αυτό επιτρέπει στους όγκους να επεκταθούν σε πολλά άλλα σημεία του σώματος, συχνά προτού καν διαγνωστεί ο αρχικός όγκος.

Ο τρίτος τύπος έχει μια ενδιάμεση εξέλιξη, καθώς αποκτά την ικανότητα εξάπλωσης, αλλά οι γενετικές μεταλλάξεις που προκαλεί γίνονται βαθμιαία και όχι γρήγορα. Οι όγκοι αυτοί συνήθως μεγαλώνουν σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και συχνά μόνο σε μία περιοχή. Αποτελούνται από πολλούς διαφορετικούς πληθυσμούς καρκινικών κυττάρων, από τους οποίους μόνο μερικοί είναι επιθετικοί.

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν αυτά τα ευρήματά τους, αναλύοντας επίσης δείγματα όγκων από ανθρώπους που είχαν πεθάνει από καρκίνο του νεφρού.

«Η πρόγνωση μεταξύ των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του νεφρού διαφέρει πολύ. Δείξαμε για πρώτη φορά ότι αυτές οι διαφορές έχουν τη ρίζα τους στο διακριτό τρόπο που αυτοί οι καρκίνοι εξελίσσονται. Η γνώση σχετικά με το επόμενο βήμα στην εξελικτική πορεία κάθε καρκίνου, θα βοηθήσει στην εξατομίκευση της θεραπείας για κάθε ασθενή μέσα στην επόμενη δεκαετία» δήλωσε η δρ Τουράτζλικ.

Έτσι, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ασθενείς με τους λιγότερο επιθετικούς όγκους δεν θα κάνουν πλέον χειρουργική επέμβαση, αλλά απλώς θα τίθενται σε καθεστώς επιτήρησης.

Η ανάλυση των όγκων αποκάλυψε επίσης μια σειρά από χρωμοσωμικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν εκείνα τα κύτταρα στους πρωτογενείς όγκους που θα οδηγήσουν σε δευτερογενείς όγκους, από τα κύτταρα τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουν τον αρχικό όγκο για να κάνουν μεταστάσεις. Η ανίχνευση δύο χρωμοσωμικών μεταβολών που αποτελούν προάγγελο των μεταστάσεων θα αποτελέσει στο μέλλον έναν χρήσιμο βιοδείκτη για τον εντοπισμό των ασθενών με τις πιο επιθετικές μορφές της νόσου.

Δείτε κι αυτό:

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: Τα 8 συμπτώματα του καρκίνου των νεφρών μέσα από εικόνες

Καρκίνος νεφρού & ουροδόχου κύστης: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 77%