ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Πυκνότητα μαστών: Σε ποιο βαθμό επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου

Πυκνότητα μαστών: Σε ποιο βαθμό επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου

Τη σχέση μεταξύ της πυκνότητας των μαστών και του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου εξέτασαν ερευνητές από τη Νορβηγία, σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο λεπτομερείς μέχρι σήμερα επιστημονικές μελέτες επάνω στο θέμα αυτό.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν περισσότερες από 100.000 γυναίκες και τα αποτελέσματα βασίστηκαν στα ευρήματα άνω των 300.000 εξετάσεων μαστού.

karkinos mastou

Κάνοντας χρήση ενός αυτοματοποιημένου συστήματος αξιολόγησης της πυκνότητας των μαστών, οι ερευνητές κατάφεραν να επιβεβαιώσουν με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια και αξιοπιστία ότι οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.

Οι πυκνοί μαστοί, οι οποίοι δεν προκαλούν συμπτώματα στις γυναίκες, αποτελούν συχνά εμπόδιο στον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο, καθώς ο ιστός εμφανίζεται στη μαστογραφία με λευκό χρώμα. Με λευκό χρώμα όμως απεικονίζονται και οι καρκινικοί όγκοι στους μαστούς, επομένως ο πυκνός ιστός μπορεί να «καμουφλάρει» τον καρκίνο.

Για την αξιολόγηση της πυκνότητας των μαστών παραδοσιακά χρησιμοποιείται μια κλίμακα τεσσάρων σταδίων από το Αμερικανικό Κολέγιο Ακτινολογίας (ACR). Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης εξαρτάται από την υποκειμενική κρίση του ακτινολόγου. Στη νέα μελέτη, η πυκνότητα των μαστών αξιολογήθηκε με τη βοήθεια αυτοματοποιημένης ογκομετρικής ανάλυσης, η οποία βασίζεται στη χρήση ειδικού λογισμικού.

Ποσοστό 28% των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη φάνηκε πως είχαν πυκνούς μαστούς σύμφωνα με την ογκομετρική ανάλυση. Σε αυτή την ομάδα συμμετεχόντων τα περιστατικά καρκίνου ήταν 6,7 ανά 1.000 εξετάσεις, ενώ στις γυναίκες που δεν είχαν πυκνούς μαστούς 5,5 ανά 1.000 εξετάσεις.

Επιπλέον, στις γυναίκες με πυκνούς μαστούς:

  • Καταγράφηκαν περισσότεροι ενδιάμεσοι καρκίνοι (καρκίνοι που εντοπίστηκαν μεταξύ δύο εξετάσεων επειδή, για παράδειγμα, η γυναίκα εντόπισε μια ύποπτη μάζα στον μαστό της)
  • Ήταν περισσότερες οι επαναληπτικές εξετάσεις λόγω ύποπτων ευρημάτων
  • Ήταν συχνότερες οι βιοψίες ώστε να ελεγχθεί τμήμα του ιστού του μαστού για την ύπαρξη καρκίνου
  • Οι καρκινικοί όγκοι ήταν μεγαλύτεροι σε μέγεθος κατά τη διάγνωση (κατά μέσο όρο 17 χιλιοστά vs 15 χιλιοστά στις γυναίκες που δεν είχαν πυκνούς μαστούς)

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η μελέτη επιβεβαίωσε πως στις γυναίκες με πυκνούς μαστούς είναι δυσκολότερο να εντοπιστεί ο καρκίνος. Ακριβής διάγνωση του καρκίνου επιτεύχθηκε σε ποσοστό 71% των περιπτώσεων στις γυναίκες με πυκνούς μαστούς, έναντι 82% στις γυναίκες που δεν είχαν πυκνούς μαστούς.

Όπως υπογραμμίζει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Σολβέιγκ Χόφβιντ, από το Μητρώο Καρκίνου της Νορβηγίας, η αυτοματοποιημένη ογκομετρική ανάλυση μπορεί να αποτελέσει μελλοντικά πρότυπη εξέταση κατά τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, ώστε να εξασφαλιστεί η αντικειμενική και ακριβής αξιολόγηση της πυκνότητας των μαστών. Κατ’ επέκταση, θα βελτιωθεί η ακρίβεια και η αξιοπιστία των ευρημάτων του προληπτικού ελέγχου και των διαγνώσεων για καρκίνο του μαστού.

Δείτε κι αυτό:

Βιταμίνη D: Σε ποια ποσότητα προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού

Καρκίνος μαστού: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου

BEST OF NETWORK

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Πυροβολισμούς στο σπίτι του κατήγγειλε ο Φουρθιώτης - «Με σκοτώνουν», φώναζε

Επίθεση με καυστικό υγρό στην 25χρονη έγκυο: Συνελήφθη 25χρονος με τον οποίο είχε παλιότερα σχέση

Μετακινήσεις εκτός νομού: Τα σημεία «κλειδιά» για την απόφαση - Δισταγμός για Πάσχα στο χωριό

Κούβα: Τέλος εποχής μετά από 62 χρόνια εξουσίας των Κάστρο - Παραδίδει την ηγεσία ο Ραούλ

Πρίγκιπας Φίλιππος: Θα ταφεί με την ελληνική σημαία - Όλες οι λεπτομέρειες

Τραγωδία στη Γαύδο: «Τσούλισε» το αυτοκίνητο λέει η οικογένεια

Τραγωδία στην Αλεξανδρούπολη: Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση για τον θάνατο της 37χρονης εγκύου

Στα άκρα η κόντρα Ρωσίας - ΗΠΑ: Ο Λαβρόφ ανακοίνωσε την απέλαση 10 Αμερικανών διπλωματών

Ελληνοτουρκικά: «Το φυσάει και δεν κρυώνει» ο Τσαβούσογλου – Νέες προκλήσεις από τα Κατεχόμενα

«ΗΝΙΟΧΟΣ 2021»: Μήνυμα αποφασιστικότητας προς πάσα κατεύθυνση – Δείτε εντυπωσιακές εικόνες

Καιρός: «Τρελάθηκε» και έκοψε την Ελλάδα στα δυο - Καλοκαίρι στην Κρήτη, χιόνια στη Φλώρινα

Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι πρώτες φωτογραφίες μετά τον θάνατο του Φίλιππου - Έβγαλε βόλτα τα σκυλιά της