ΥΓΕΙΑ

Όσες ξυπνούν νωρίς κινδυνεύουν λιγότερο από καρκίνο του μαστού;

Νέα βρετανική επιστημονική μελέτη αναφέρει πως οι γυναίκες που είναι «πρωινοί τύποι» διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Όσες ξυπνούν νωρίς κινδυνεύουν λιγότερο από καρκίνο του μαστού;

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Ρεμπέκα Ρίτσμοντ της οργάνωσης Cancer Research UK και του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 400.000 γυναίκες, από τις οποίες πολλές είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε διεθνές συνέδριο για τον καρκίνο στη Γλασκόβη, όσες ξυπνούν νωρίς και λειτουργούν καλύτερα το πρωί έχουν ως και 40% λιγότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, σε σύγκριση με εκείνες που είναι βραδινοί τύποι.

Ακόμη, οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι γυναίκες που κοιμούνται περισσότερες ώρες από τις συνιστώμενες επτά έως οκτώ, έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Για κάθε πρόσθετη ώρα ύπνου πάνω από τις 8, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 20% κατά μέσο όρο. Αντίθετα, η αϋπνία δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι πώς και γιατί η διάρκεια του ύπνου ή οι συνήθειες μιας γυναίκας σχετίζεται με τον καρκίνο, αλλά σκοπεύουν να μελετήσουν περαιτέρω το ζήτημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος μαστού: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

Κάντε το πρωινό ξύπνημα… παιχνίδι σε 6 βήματα