ΥΓΕΙΑ

Βιταμίνη D: Το απαραίτητο «στήριγμα» για το μεγάλωμα των παιδιών

H βιταμίνη D ή αλλιώς η «βιταμίνη του ήλιου», είναι ένας από τους πιο ισχυρούς «στρατιώτες» του οργανισμού μας.

Βιταμίνη D: Το απαραίτητο «στήριγμα» για το μεγάλωμα των παιδιών

Οι λειτουργίες που αναλαμβάνει να… διεκπεραιώσει, είναι σημαντικές και έχουν ζωτική σημασία για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, από τα νεογνά μέχρι τους ηλικιωμένους, ενώ, επηρεάζει τη λειτουργία σχεδόν 2.000 διαφορετικών γονιδίων. Αυτό που κάνει τη βιταμίνη D να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες, είναι το γεγονός πως την παράγει φυσικά ο οργανισμό με την έκθεση του στην ηλιακή ακτινοβολία και τις υπεριώδεις ακτίνες.

Η «υπερπολύτιμη» βιταμίνη D είναι εκείνη που ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, ενισχύοντας τόσο το σκελετό όσο και τους μύες μας, ενώ βοηθάει στη βέλτιστη λειτουργεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Με άλλα λόγια, είναι ένα βιολογικό και απαραίτητο «στήριγμα» για νεογνά και παιδιά, που βρίσκονται ακόμη στα ευαίσθητα στάδια της ανάπτυξης και είναι αναγκαίο να περιλαμβάνεται στη διατροφή τους.

Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη D εντοπίζεται σε δύο διαφορετικές μορφές, την εργοκαλσιφερόλη (D2) που βρίσκεται στις τροφές και την χοληκαλσιφερόλη (D3) που παράγεται από το δέρμα μας. Αναφορικά με την πρώτη, τη συναντάμε στον κρόκο του αυγού, στα γαλακτοκομικά, τα μανιτάρια και κάποια ψαρικά όπως ο τόνος, το σκουμπρί, η σαρδέλα και ο σολομός. Για την παραγωγή της βιταμίνης D3 γνωρίζουμε πως μόλις οι ακτίνες του ήλιου διαπεράσουν τα επιφανειακά στρώματα της επιδερμίδας, το σώμα μας μετατρέπει ένα είδος χοληστερόλης σε βιταμίνη D3. Ωστόσο, δεν έχει γίνει εντελώς ξεκάθαρο εκ μέρος των ειδικών ποια είναι η ιδανική διάρκεια έκθεσης στον ήλιο για την παραγωγή ικανοποιητικής ποσότητας βιταμίνης D3. Δέκα με είκοσι λεπτά, είναι οι αριθμοί που ακούμε συχνότερα.

Όλα τα παραπάνω, μας βοηθούν να καταλήξουμε αναπόφευκτα στο συμπέρασμα πως πολλά παιδιά που ίσως έχουν κάποιες ιδιοτροπίες με το φαγητό, δεν λαμβάνουν την απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα που χρειάζονται, ώστε να αναπτυχθούν σωστά. Αυτό άμεσα έχει ως συνέπεια να είναι σωματικά αδύναμα, κουρασμένα και εύκολος «στόχος» για επικίνδυνους εισβολείς που θέλουν να διαταράξουν τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι σημαντικό τα παιδιά να λαμβάνουν ένα συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνη D 100% φυσικής προέλευσης, απαλλαγμένο από αλκοόλη, τεχνητά συντηρητικά, χρώματα, αρώματα, γλουτένη και λακτόζη.

happy kid2.png

Δύο σταγόνες από το πρακτικό σταγονόμετρο του ALTION Kids D3®, είναι η ιδανική ημερήσια δόση που μπορεί να καλύψει επαρκώς τις καθημερινές ανάγκες των νεογνών και των παιδιών σε Βιταμίνη D. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα ενισχύσουμε «φυσικά» τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού τους συστήματος, αλλά συγχρόνως θα τους προσφέρουμε το ιδανικό «στήριγμα» για την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών τους. Τα παιδιά μπορούν να λάβουν το συμπλήρωμα είτε απευθείας από το στόμα χάρη στο πρακτικό σταγονόμετρο, είτε αφού εσείς πρώτα διαλύσετε το περιεχόμενο σε ένα ποτήρι γάλα ή ένα γιαούρτι.

Τέλος, σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως υπάρχουν σημάδια όπως η κόπωση, οι συχνές λοιμώξεις, η αδιαθεσία που «προδίδουν» έλλειψη βιταμίνης D σε έναν παιδικό οργανισμό, αρκεί να ξέρουμε να τα ερμηνεύουμε σωστά. Σε κάθε περίπτωση, αν σας έχει προβληματίσει κάτι στη συμπεριφορά του παιδιού σας, πριν οδηγηθείτε σε κάποιο δικό σας συμπέρασμα ή πάρετε κάποια απόφαση, καλύτερα να ζητήσετε την έμπειρη συμβουλή ενός ειδικού παιδιάτρου.

*Τα Συμπληρώματα Διατροφής δεν υποκαθιστούν την ισορροπημένη διατροφή. Το προϊόν αυτό δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό θεραπευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας.
**Αρ. Γνωστ. ΕΟΦ: 63537/12-06-2018
Ο Αριθμός Γνωστοποίησης στον ΕΟΦ δεν επέχει θέση άδειας κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ
***VI-90181-ALTION-3/2019