ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Πώς θα νικήσετε αποτελεσματικά τους μύκητες των ποδιών

Πώς θα νικήσετε αποτελεσματικά τους μύκητες των ποδιών

Ε. Α. ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ
ΠΟΔΟΛΟΓΟΣ-ΠΟΔΙΑΤΡΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΔΙΑΤΡΩΝ-ΠΟΔΟΛΟΓΩΝ
MSc,BSc (Hons) Podiatry MPS.
State reg. Pod.No. 13275

Η ονυχομυκητίαση είναι ένα κοινό πρόβλημα, εντονότερο τους καλοκαιρινούς μήνες, που μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε νύχι.

Είναι μια συχνή πάθηση, η οποία αρχικά παρουσιάζεται ως λευκή κηλίδα στην άκρη των νυχιών και μπορεί να προσβάλλει ένα ή περισσότερα νύχια, συνήθως των ποδιών. Αν και δεν είναι άμεσα επικίνδυνη για τη ζωή, το νύχι που έχει προσβληθεί από μύκητα αποτελεί σημείο εισόδου μικροβίων στον οργανισμό. Αν η μόλυνση δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εξαπλωθεί σε όλα τα νύχια, αλλά και να προσβάλλει άλλους ανρθώπους.

Περίπου το 20% του ενήλικου πληθυσμού παρουσιάζει ονυχομυκητίαση τουλάχιστον μια φορά στη διάρκεια της ζωής του. Οι ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι άτομα με διαβήτη, αθλητές, άτομα με κινητικά προβλήματα, άτομα με διαταραχές του κυκλοφορικού (αγγειοπάθεια), άτομα που ιδρώνουν έντονα και άτομα που κάνουν χρήση κοινόχρηστων ντους στο γυμναστήριο ή στην πισίνα.

Συμπτώματα

Υπάρχουν κάποιες εμφανείς ενδείξεις της ονυχομυκητίασης, τις οποίες μπορείτε να δείτε και μόνοι σας:

• Τα νύχια σας χάνουν τη φυσική λάμψη τους
• Αποχρωματισμός και πάχυνση του δέρματος κάτω από το νύχι
• Λευκά ή κιτρινωπά σημεία στη μέση του νυχιού
• Εύθραυστα, τραχιά νύχια
• Παραμόρφωση του σχήματος των νυχιών
• Πάχυνση νυχιών
• Αποκόλληση του νυχιού από το υγιές δέρμα

Τι βοηθά στην ανάπτυξη των μυκήτων;

Οι συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων είναι η υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες. Συγκεκριμένα, τα κλειστά παπούτσια κρατούν τα πόδια ζεστά και υγρά. Τα αποδυτήρια, οι πισίνες και οι ντουζιέρες, επίσης ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων.

mukites podion

Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης, υπάρχουν διαφορετικές θεραπείες, αλλά και συνδυασμοί θεραπειών.

Προληπτικά και σε πιο ήπιες καταστάσεις ή σε περιπτώσεις που υπάρχει προδιάθεση για μόλυνση των νυχιών από μύκητες, συνιστάται θεραπεία νυχιών με το Scholl σύστημα αντιμετώπισης των μυκήτων των νυχιών.

Είναι διακριτικό, εύκολο στη χρήση, ενώ χάρη στην ειδική του σύνθεση διεισδύει στο νύχι, εξουδετερώνει το 99,9% των μυκήτων και εμποδίζει την εξάπλωση και την επανεμφάνισή τους.

Το προϊόν δημιουργεί δυσμενές περιβάλλον για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του μύκητα, μειώνοντας την ισορροπία του pH του νυχιού. Λιμάρετε με τη λίμα που θα βρείτε μέσα στη συσκευασία την επιφάνεια των νυχιών και εφαρμόστε το διάλυμα στο προσβεβλημένο νύχι. Επαναλάβετε τη θεραπεία για 4 εβδομάδες. Μετά απο 9-12 μήνες (μέση διάρκεια πλήρους ανάπτυξης του νυχιού) η δυσχρωμία εξαφανίζεται και τα νύχια αποκτούν υγιή όψη.

Για πιο σοβαρές ονυχομυκητιάσεις θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, ο οποίος θα αποφασίσει για το είδος της θεραπείας που θα πρέπει να ακολουθήσετε (αντιμυκητιασικά χάπια, σε συνδυασμό με φάρμακα τοπικής χρήσης, χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του νυχιού ή χρήση laser ), ανάλογα με την βαρύτητα της λοίμωξης.

Πρέπει να τονίσουμε ότι κάποια αντιμυκητιασικά φάρμακα θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που έχουν προβλήματα με το ήπαρ ή καρδιακή ανεπάρκεια. Είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζει ο θεράπων γιατρός, ώστε να αποφασίσει ποια θεραπεία θα ακολουθήσει. Σημασία έχει η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας.

BEST OF NETWORK

PlusQueen