ΥΓΕΙΑ

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρόληψη και τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Παρότι αποτελεί την τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ένα τρίτο των Αμερικανών ηλικίας άνω των 50 ετών δεν παρακολουθείται.

«Ο έλεγχος σώζει ζωές και μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του παχέος εντέρου», δήλωσε η Δρ. Susanne Shokoohi, του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Λογιόλα, στο Ιλινόις. Πάνω από 140.000 Αμερικανοί διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παχέος εντέρου κάθε χρόνο.

Η Shokoohi επισημαίνει πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για την πάθηση:

Όλοι οι ενήλικες πρέπει να κάνουν εξετάσεις από την ηλικία των 50, αλλά κάποιοι πρέπει να ξεκινούν νωρίτερα

Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή νόσο του Crohn θα πρέπει να ξεκινούν τον προσυμπτωματικό έλεγχο νωρίτερα. Αν έχετε οποιοδήποτε σύμπτωμα, πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως γιατρό.

Η κολονοσκόπηση είναι η πιο αποτελεσματική εξέταση για τη διάγνωση και την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Παρότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι διάγνωσης, η κολονοσκόπηση είναι ο πιο κοινός αλλά και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, επισημαίνει η Shokoohi. Ο λόγος είναι ότι επιτρέπει στους γιατρούς να ελέγξουν όλο το έντερο. Στόχος είναι η απομάκρυνση του πολύποδα πριν εξελιχθεί σε καρκίνο. Εάν διαγνωστεί καρκίνος, συχνά είναι σε πρώιμο στάδιο, γεγονός που καθιστά τη θεραπεία πιο αποτελεσματική.

Τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται στους νέους

Πάνω από το 90% των καρκίνων του παχέος εντέρου διαγιγνώσκονται σε ασθενείς άνω των 50. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ωστόσο ανησυχητική αύξηση των ποσοστών στους νέους. «Διαπιστώνουμε αύξηση στις ηλικίες 20 έως 40 ετών. Και δεν είμαστε σίγουροι αν οι λόγοι είναι κληρονομικοί ή σχετίζονται με την παχυσαρκία και τη διατροφή. Θα συμβούλευα όσους ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα να μην αγνοούν κανένα σύμπτωμα και να συμβουλεύονται αμέσως γιατρό» λέει η Shokoohi.

Η γνώση των συμπτωμάτων του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι ζωτικής σημασίας

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αιμορραγία από το ορθό, αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, αναίτια απώλεια βάρους, πρωτοεμφανιζόμενο ή συνεχή πόνο στην κοιλιά, αδυναμία και απώλεια της όρεξης.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι εργαλείο πρόληψης

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες και ψάρια μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, είπε η Shokoohi. Τα επεξεργασμένα κρέατα συνδέονται με υψηλότερο ποσοστό καρκίνου του παχέος εντέρου. Το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η κατανάλωση αλκοόλ και η σωματική αδράνεια είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες κινδύνου.

Πηγή: healthday

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος παχέος εντέρου: Οι 6 προειδοποιητικές ενδείξεις (εικόνες)

Καρκίνος παχέος εντέρου: 10 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε (video)