ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός & παιδική παχυσαρκία: Ο κίνδυνος από την παραμονή στο σπίτι (έρευνα)

Σαν να μην έφταναν οι διαστάσεις επιδημίας που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια η παιδική παχυσαρκία, νέα έρευνα προειδοποιεί ότι ένα εκατομμύριο περισσότερα Αμερικανόπουλα αναμένεται να γίνουν παχύσαρκα αν συνεχιστεί το κλείσιμο των σχολείων λόγω κορονοϊού.

Κορονοϊός & παιδική παχυσαρκία: Ο κίνδυνος από την παραμονή στο σπίτι (έρευνα)

Ο λόγος φυσικά δεν είναι άλλος από την καθιστική ζωή, η διάρκεια της οποίας αυξήθηκε μετά το κλείσιμο των σχολείων και τη διακοπή των αθλητικών δραστηριοτήτων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Εάν το κλείσιμο των σχολείων συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2020 λόγω της COVID-19, το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,4% πλέον του αναμενόμενου», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Ruopeng An, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Brown του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. Αυτό μεταφράζεται σε 1,27 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις παιδικής παχυσαρκίας έως τον Μάρτιο του 2021.

Σύμφωνα με τον An, η παιδική παχυσαρκία είναι ήδη ένα τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς επηρεάζει 13,7 εκατομμύρια (σχεδόν 19%) Αμερικανόπουλα ηλικίας 2 έως 19 ετών (σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για το διάστημα 2017-2018).

Επιπλέον, ακόμη και πριν την πανδημία του κορονοϊού, λιγότερο από το ένα τέταρτο των παιδιών ακολουθούσαν τις συστάσεις άσκησης που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτές, τα παιδιά πρέπει να κάνουν τουλάχιστον μία ώρα μέτριας ή έντονης σωματικής άσκησης καθημερινά.

Θα επιδεινώσει το κλείσιμο των σχολείων τις εκτιμήσεις για την παιδική παχυσαρκία; Για να το επιβεβαιώσει, ο An βασίστηκε σε στοιχεία για το Δείκτη Μάζας Σώματος και την παχυσαρκία που συλλέχθηκαν σε μελέτη του 2011 και παρακολούθησε τα πρότυπα βάρους περισσότερων από 15.500 παιδιών, από το νηπιαγωγείο έως την 5η τάξη.

Οι καμπύλες παχυσαρκίας που αφορούν το διάστημα μέχρι τον Μάρτιο του 2021 βασίζονται σε τέσσερα πιθανά σενάρια. Το πρώτο σενάριο υπέθεσε ότι το κλείσιμο του σχολείου διήρκεσε μόνο δύο μήνες. Το δεύτερο προέβλεπε ότι εκτός ​από το δίμηνο κλείσιμο, τα επίπεδα φυσικής άσκησης θα έπεφταν κατά 10% καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μια τρίτη πιθανότητα προέβλεπε κλείσιμο του σχολείου μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ το τέταρτο σενάριο διερεύνησε τι θα συνέβαινε εάν τα σχολεία παρέμεναν κλειστά μέχρι τον Δεκέμβριο.

Και τα τέσσερα σενάρια συγκρίθηκαν στη συνέχεια με τις τυπικές τάσεις παχυσαρκίας πριν από την πανδημία, αφού συνυπολογίστηκαν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών. Ο An κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κλείσιμο των σχολείων για δύο μήνες θα αυξήσει πιθανώς την παιδική παχυσαρκία κατά 0,64% μέχρι τον επόμενο Μάρτιο. Το δεύτερο σενάριο θα προκαλούσε σχεδόν 1% αύξηση της παιδιατρικής παχυσαρκίας, ενώ το σενάριο 3 θα είχε ως αποτέλεσμα ένα άλμα της τάξης του 1,7%. Τέλος, εάν το κλείσιμο του σχολείου διαρκέσει έως τον Δεκέμβριο, αυτό θα προκαλέσει αύξηση 2,4% σε αγόρια και κορίτσια.

Οι ειδικοί συστήνουν στους γονείς να βοηθούν τα παιδιά τους να τρώνε σωστά και να παραμένουν δραστήρια για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η πανδημία. Είναι επίσης σημαντικό να περιορίζουν τον χρόνο παραμονής τους στις οθόνες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Sport and Health Science.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Ποια ανθυγιεινά συστατικά «κρύβουν» οι παιδικές τροφές (εικόνες)

Παιδική παχυσαρκία: Ο ρόλος της βιταμίνης D στην πρόληψη & την αντιμετώπισή της

Παιδική παχυσαρκία: Ο ρόλος των οικιακών καθαριστικών προϊόντων