ΥΓΕΙΑ

Διάσειση: Τι προκαλεί στην όραση και την ισορροπία των παιδιών (έρευνα)

Τα μικρά παιδιά που παθαίνουν διάσειση, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα όρασης και ισορροπίας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Διάσειση: Τι προκαλεί στην όραση και την ισορροπία των παιδιών (έρευνα)

«Με δεδομένο ότι το ένα τρίτο των περιστατικών διάσεισης σε παιδιά και εφήβους συμβαίνουν σε παιδιά δημοτικού, πρέπει να κάνουμε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών που διαγνώστηκαν με διάσειση, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της διάγνωσης και παροχής φροντίδας σε αυτές τις ηλικίες», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Christina Master, παιδίατρος αθλητικής ιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ.

Η Master και οι συνεργάτες της συγκέντρωσαν στοιχεία για πάνω από 1.500 ασθενείς που διαγνώστηκαν με διάσειση.

Διαπίστωσαν ότι τα προβλήματα όρασης και ισορροπίας ήταν κοινά τόσο στα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών όσο και στους εφήβους.

Η αξιολόγηση της όρασης και της ισορροπίας ωστόσο, συνήθως δεν γινόταν σε μικρότερα παιδιά.

Περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών που μελετήθηκαν ανέφεραν προβλήματα όρασης και ισορροπίας. Συνολικά, για το 74% των ασθενών υπήρχε μια κλινική εικόνα. Από αυτούς το 63% είχε προβλήματα, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Μόνο στο 44% των γονέων δόθηκαν όμως οδηγίες ανάρρωσης από τη διάσειση προκειμένου να ενημερώσουν το σχολείο του παιδιού τους για τις κατάλληλες συνθήκες ανάρρωσης, όπως συχνότερα διαλείμματα, χρήση μεγαλύτερων εκτυπώσεων ή επιπλέον χρόνος για εργασίες.

Οι περισσότεροι ασθενείς (95%) που εξετάστηκαν στα επείγοντα δεν έλαβαν οδηγίες για το σχολείο, σύμφωνα με τη μελέτη.

Επιπλέον, μόνο το 56% των ασθενών έλαβε οδηγίες για το παιχνίδι, την άσκηση ή άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Η Master σημείωσε ότι στα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών τα ποσοστά των προβλημάτων όρασης και ισορροπίας ήταν συγκρίσιμα με αυτά των μεγαλύτερων παιδιών. Οι γιατροί γνωρίζουν ότι οι έφηβοι που έχουν τέτοια προβλήματα κινδυνεύουν περισσότερο από επίμονα συμπτώματα και χειρότερη εξέλιξη της κατάστασης της υγείας τους.

«Τα μεγαλύτερα παιδιά ωφελούνται πραγματικά από την έγκαιρη παρέμβαση στις σχολικές συνθήκες, την επιστροφή στο σχολείο και τα πλάνα σωματικής άσκησης, αλλά και την αιθουσαία ή οπτική αποκατάσταση», είπε η Master.

«Πιστεύουμε ότι η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί επίσης να βελτιώσει την εξέλιξη για τα μικρότερα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με προβλήματα όρασης και ισορροπίας».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Journal of Pediatrics.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Διάσειση: Γνωρίστε τα συμπτώματα μέσα από εικόνες

Έρευνα: Διπλάσιος ο κίνδυνος άνοιας μετά από μια διάσειση

Χτύπημα στο κεφάλι: Ποια η σχέση του με το Αλτσχάιμερ