ΥΓΕΙΑ

Ενδομητρίωση: Ποιες τροφές πρέπει να προτιμούν οι γυναίκες (εικόνες)

Η ενδομητρίωση είναι μια κοινή γυναικολογική πάθηση στην οποία ιστός από το ενδομήτριο αναπτύσσεται σε άλλα παρακείμενα σημεία, όπως οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες ή το έντερο.

Ενδομητρίωση: Ποιες τροφές πρέπει να προτιμούν οι γυναίκες (εικόνες)

Σε κάποιες περιπτώσεις η ενδομητρίωση δεν προκαλεί εμφανή συμπτώματα, είναι πιο σύνηθες όμως να προκαλεί ισχυρούς πόνους και ενοχλήσεις κατά την έμμηνο ρύση. Άλλα συνοδά συμπτώματα είναι ο πόνος στην περιοχή της πυέλου, στην κοιλιά ή στη μέση, η μεγάλη αιμορραγία στην περίοδο, οι έντονες κράμπες περιόδου και η αιμορραγία μεταξύ των περιόδων. Η ενδομητρίωση αυξάνει και τον κίνδυνο υπογονιμότητας.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την ενδομητρίωση, μια διατροφή που δρα ενάντια στις φλεγμονές και αποτρέπει τη μαζική απελευθέρωση οιστρογόνων μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα βοηθητική στο πλαίσιο της διαχείρισης της πάθησης.

Μελέτη του 2013 έδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά και λαμβάνουν Ω-3 λιπαρά μέσω της διατροφής τους είναι πιο προστατευμένες από τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης, ενώ ισχύει το αντίθετο για όσες έχουν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος, τρανς λιπαρών και καφέ.

Βιβλιογραφική επισκόπηση ερευνητών στη Βραζιλία το 2015 κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα πως μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή –πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης και Ω-3– μπορεί να αποτρέψει είτε την αρχική εκδήλωση είτε την επιδείνωση της ενδομητρίωσης.

Τροφές κατάλληλες για γυναίκες με ενδομητρίωση είναι οι εξής: