ΥΓΕΙΑ

Γλαύκωμα πρώιμου σταδίου: Πώς θα αποφύγετε την μόνιμη απώλεια της όρασης

Οι τακτικοί οφθαλμολογικοί έλεγχοι είναι ζωτικής σημασίας για άτομα με γλαύκωμα πρώιμου σταδίου, σύμφωνα με μελέτη.

Γλαύκωμα πρώιμου σταδίου: Πώς θα αποφύγετε την μόνιμη απώλεια της όρασης

Το γλαύκωμα είναι μία πάθηση στην οποία το οπτικό νεύρο που συνδέει το μάτι με τον εγκέφαλο υφίσταται βλάβη. Η πάθηση αναπτύσσεται αργά και επηρεάζει πρώτα την περιφερειακή όραση.

Ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται επιμέρους τμήματα μιας εικόνας. Αυτά είναι τα λεγόμενα τυφλά σημεία (blind spots). Επειδή το άτομο δεν μπορεί να αντιληφθεί τις διαφορές στις αποχρώσεις του φωτός και του σκοταδιού, τα μάτια είναι λιγότερο ικανά να ανιχνεύσουν αντικείμενα χαμηλής αντίθεσης.

Δεν ήταν όμως γνωστό εάν αυτή η απώλεια ευαισθησίας αντίθεσης σε άτομα με γλαύκωμα πρώιμου σταδίου σήμαινε ότι βλέπουν αντικείμενα με διαφορετικό τρόπο από αυτά που δεν έχουν την οφθαλμολογική πάθηση.

Για να το μάθουν, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ στο Ηνωμένο Βασίλειο αξιολόγησαν την ευαισθησία της αντίθεσης σε 20 άτομα με γλαύκωμα πρώιμου έως μέτριου σταδίου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, παρά την μερική απώλεια όρασης, οι ασθενείς με γλαύκωμα είδαν ανιχνεύσιμη αντίθεση, όπως επίσης και τα άτομα χωρίς γλαύκωμα.

Αυτό υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος αντισταθμίζει τη βλάβη που προκαλείται από το γλαύκωμα στο οπτικό νεύρο και μπορεί να εξηγήσει γιατί οι ασθενείς με γλαύκωμα αναφέρουν λίγα πρώιμα συμπτώματα της νόσου και μπορεί να μην απευθυνθούν σε οφθαλμίατρο έως ότου το γλαύκωμα προχωρήσει.

«Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της τακτικής οφθαλμολογικής εξέτασης, προκειμένου το γλαύκωμα να αντιμετωπιστεί πριν την πρόκληση της βλάβης. Τα άτομα με γλαύκωμα αρχικά δεν αναφέρουν συμπτώματα: ο εγκέφαλός τους ξεπερνά επιτυχώς μια απώλεια στην αντίληψη της χρωματικής αντίθεσης», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Jonathan Denniss, οπτομέτρης και λέκτορας Πανεπιστημίου.

«Μου φαίνεται περίεργο που όλοι αποδεχόμαστε την ανάγκη τακτικών οδοντιατρικών ελέγχων για τη διατήρηση της υγείας των δοντιών και του στόματός μας αλλά ότι οι τακτικοί οφθαλμολογικοί έλεγχοι δεν θεωρούνται σημαντικοί στον γενικό πληθυσμό» πρόσθεσε και προτρέπει να επισκέπτεστε τακτικά τον οφθαλμίατρο ακόμη και αν τα μάτια σας φαίνονται εντάξει.

Αν το γλαύκωμα αφεθεί χωρίς θεραπεία και καταστραφεί εντελώς το οπτικό νεύρο, επέρχεται η τύφλωση.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Investigative Ophthalmology and Visual Science.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Πώς βλέπει κάποιος με καταρράκτη, γλαύκωμα, εκφύλιση ωχράς κηλίδας (εικόνες)

Γλαύκωμα: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο

Γλαύκωμα: Μειώστε τον κίνδυνο με άσκηση