ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης κύησης: Πώς επηρεάζει τη βιολογική γήρανση του παιδιού

Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες, οι οποίες είχαν διαβήτη στην εγκυμοσύνη, κινδυνεύουν να εμφανίσουν σοβαρές παθήσεις, όπως παχυσαρκία και υπέρταση, αλλά και να γεράσουν πρόωρα.

Διαβήτης κύησης: Πώς επηρεάζει τη βιολογική γήρανση του παιδιού

Οι ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Rutgers μελέτησαν τη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο 1.000 και πλέον παιδιών στην Κίνα.

Εξέτασαν την έκθεσή τους στον διαβήτη κύησης κατά την εμβρυική ζωή και τη μεθυλίωση του DNA τους (την επιγενετική φαινοτυπική ή βιολογική τους ηλικία), στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η έκθεση σε παράγοντες της ενδομήτριας ζωής αντανακλά την πραγματική βιολογική ηλικία ήδη από τα παιδικά χρόνια.

Όταν η εκτιμώμενη ηλικία μεθυλίωσης του DNA ενός ατόμου είναι μεγαλύτερη από τη χρονολογική ηλικία του, προκαλείται ταχεία γήρανση, η οποία έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με κινδύνους για την καρδιαγγειακή υγεία αλλά και τη συνολική υγεία στη μετέπειτα ζωή.

Οι ερευνητές υπολόγισαν την επιγενετική ηλικία 1.156 παιδιών ηλικίας 3 έως 10 ετών από το Tianjin της Κίνας, προκειμένου να διαπιστώσουν αν και πόσο απείχε από τη χρονολογική τους ηλικία.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με διαβήτη κατά την κύηση είχαν μεγαλύτερη επιγενετική ηλικία, η οποία συνδεόταν με μεγαλύτερο σωματικό βάρος και ποσοστό σωματικού λίπους, υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, μεγαλύτερη περίμετρο βραχίονα και υψηλότερη αρτηριακή πίεση.

Η επικεφαλής της μελέτης Stephanie Shiau, τα ευρήματα φωτίζουν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του διαβήτη κύησης στην επιγενετική γήρανση των παιδιών και τους κινδύνους για τη μελλοντική τους υγεία.

Τα ευρήματα δημοσειύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Epigenetics.

Διαβάστε επίσης:

Η εξωσωματική αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη κύησης – Δείτε πόσο

Διαβήτης στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο θνησιγένειας

Υψηλό σάκχαρο στην εγκυμοσύνη: Οι επιπτώσεις στη μητέρα και το παιδί