ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Ποια προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στην κύηση

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αφορά μία στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Ποια προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στην κύηση

Έχει ήδη διαπιστωθεί ότι το σύνδρομο συνδέεται με περιγεννητικά προβλήματα, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη.

Νέα έρευνα ανέδειξε τη σύνδεση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και υπέρτασης κύησης.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McGill διαπίστωσαν πως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη κύησης και διαταραχών υπέρτασης στην κύηση.

Αντλώντας στοιχεία από τη βάση δεδομένων νοσοκομειακής περίθαλψης Healthcare Cost and Utilization Project Nationwide Inpatient Sample (HCUP-NIS) με πάνω από 9 εκατομμύρια καταχωρήσεις κυήσεων και τοκετών, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν τη σχέση του συνδρόμου με τον επιπολασμό της υπέρτασης κύησης, της θυρεοειδοπάθειας, της παχυσαρκίας, του διαβήτη και του διαβήτη κύησης.

Διαπίστωσαν ακόμη ότι οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ήταν πιθανότερο να είχαν υποβληθεί σε τεχνητή γονιμοποίηση, καθώς και να γεννήσουν παιδιά με συγγενείς ανωμαλίες.

Σύμφωνα με τον Michael Dahan, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου McGill, «το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί την πλέον συνηθισμένη ορμονική διαταραχή στις γυναίκες σε ηλικία αναπαραγωγής. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπ’ όψιν η πιθανότητα συννοσηροτήτων, αρκετά συχνές σε γυναίκες με το σύνδρομο, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων κατά την εγκυμοσύνη».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction.

Διαβάστε επίσης:

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Για ποιες χρόνιες παθήσεις αυξάνει τον κίνδυνο (εικόνες)

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Αυτά είναι τα 5 κοινά συμπτώματα

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Πού οφείλεται η βασική αιτία της γυναικείας υπογονιμότητας