ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Μειώνει η μάσκα την παροχή οξυγόνου; (νέα έρευνα)

Οι μάσκες μπορεί να μην είναι ευχάριστες, αλλά δεν κάνουν κακό στην υγεία.

Κορονοϊός: Μειώνει η μάσκα την παροχή οξυγόνου; (νέα έρευνα)

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει νέα μικρή καναδική επιστημονική έρευνα, η οποία καταρρίπτει έναν μύθο που συχνά διακινείται στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τον οποίο οι μάσκες προσώπου στερούν από το αναγκαίο οξυγόνο όσους τις φοράνε και ειδικά τους ηλικιωμένους.

Οι ισχυρισμοί ότι οι μάσκες μειώνουν τα επίπεδα οξυγόνου, προκαλούν τοξική δηλητηρίαση του οργανισμού από υπερσυσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα και εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα, έχουν βρει εύφορο έδαφος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Παρά τις διευκρινίσεις των πιο επίσημων ιατρικών φορέων, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι μύθοι συντηρούνται.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο, με επικεφαλής τον λοιμωξιολόγο δρα Νόελ Τσαν, χορήγησαν σε 25 άτομα -με μέση ηλικία 77 έτη- φορητούς μετρητές του επιπέδου του οξυγόνου (οξύμετρα), ενόσω φορούσαν μάσκα επί μία ώρα, καθώς επίσης μία ώρα πριν και μετά τη χρήση της.

Δεν διαπιστώθηκε καμία ανησυχητική ένδειξη υποξίας, δηλαδή μειωμένου οξυγόνου στο αίμα, λόγω της μάσκας. Κατά μέσο όρο το επίπεδο κορεσμού του οξυγόνου στους ηλικιωμένους ήταν 96,1% πριν τη χρήση μάσκας, 96,5% κατά τη χρήση της και 96,3% μετά.

«Οι μάσκες είναι σαν τις ζώνες στο αυτοκίνητο. Δεν είναι κατ' ανάγκη ευχάριστες, αλλά σε προστατεύουν. Η μελέτη μας δεν υποστηρίζει τους ισχυρισμούς ότι οι μάσκες είναι επικίνδυνες», δήλωσε ο δρ Τσαν, ο οποίος αναγνώρισε ότι η μελέτη δεν περιέλαβε ανθρώπους με αναπνευστικές ή καρδιολογικές παθήσεις.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Journal of American Medical Association.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Παγιδεύει» η μάσκα διοξείδιο του άνθρακα;

Κορονοϊός & εποχική γρίπη: Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα πρόληψης

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από κορονοϊό