ΥΓΕΙΑ

Κιρσοί: Ο ειδικός «ρίχνει φως» σε μύθους και αλήθειες

Οι κιρσοί των κάτω άκρων είναι ένα σύνηθες πρόβλημα, το οποίο καταγράφει αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια.

Κιρσοί: Ο ειδικός «ρίχνει φως» σε μύθους και αλήθειες

Αν και οι κιρσοί στους κύκλους των ασθενών είναι διαδεδομένοι ως ένα αμιγώς αισθητικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνο στις περιπτώσεις, όπου επιβαρύνεται η ψυχολογία του πάσχοντος, η αλήθεια είναι ότι οι κιρσοί χρήζουν, σε κάθε περίπτωση, αξιολόγησης από τον αγγειοχειρουργό. Αν οι κιρσοί δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και σωστά, το πρόβλημα θα επιδεινώνεται συνεχώς, αυξάνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως θρομβώσεις, δερματολογικές βλάβες και ανοιχτές πληγές στα κάτω άκρα.

Ας δούμε όμως, κάποιους καλά εδραιωμένους μύθους αναφορικά με τους κιρσούς που ανακυκλώνονται διαρκώς, ξεγλιστρώντας από τη «βάσανο» της επιστημονικής επαλήθευσης.

Μύθος: Κιρσοί στα πόδια έχουν μόνο οι υπέρβαροι και οι ηλικιωμένοι

Αλήθεια: Ο κυριότερος παράγοντας εμφάνισης των κιρσών είναι οι γονείς μας και τα γονίδια που μας κληρονομούν. Οι κιρσοί παρατηρούνται στο 30%, περίπου, του πληθυσμού και μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους σε όλες τις ηλικίες. Είναι μία πάθηση, πράγματι, που εμφανίζεται συχνότερα στις μεγάλες ηλικίες, όπως συμβαίνει άλλωστε, στις περισσότερες των παθολογικών καταστάσεων, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να κάνει την εμφάνισή της ακόμα και στην εφηβεία, αν τα γονίδια αυτό επιτάσσουν. Το μεγάλο σωματικό βάρος, σε αντίθεση με παλαιότερες πεποιθήσεις ΔΕΝ παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των κιρσών.

Μύθος: Το «σταύρωμα των ποδιών» προκαλεί ή επιδεινώνει τους κιρσούς

Αλήθεια: Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να ενοχοποιούν το «σταύρωμα των ποδιών» είτε για την εμφάνιση, είτε για την επιδείνωση των κιρσών. Το πρόβλημα των κιρσών είναι «εσωτερικό». Πρόκειται, απλά, για κατασκευαστικό πρόβλημα των φλεβών στα κάτω άκρα, το οποίο μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, με συγκεκριμένα γονίδια και η συνήθεια του σταυρώματος των ποδιών δεν το επηρεάζει.

Μύθος: Το πρόβλημα των κιρσών είναι μόνο αισθητικό και δεν χρειάζεται κανείς να το αντιμετωπίσει

Αλήθεια: Ο μύθος αυτός ανακυκλώνεται, κυρίως, από ηλικιωμένους ασθενείς, οι οποίοι θέλουν να πιστεύουν ότι το πρόβλημα των κιρσών είναι καθαρά αισθητικό θέμα. Η αλήθεια είναι ότι αν οι κιρσοί δεν αντιμετωπιστούν σωστά το πρόβλημα θα επιδεινώνεται συνεχώς και είναι πιθανό να εμφανιστούν πιο σοβαρά προβλήματα όπως θρομβώσεις, δερματολογικές βλάβες και ανοιχτές πληγές στα κάτω άκρα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι ένας στους πέντε ασθενείς με απλούς κιρσούς θα εμφανίσει έλκος (ανοιχτή επώδυνη πληγή) στην κνήμη αν οι κιρσοί δεν αντιμετωπιστούν σωστά. Έτσι, αν παρατηρήσετε μία διογκωμένη φλέβα στο πόδι θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό, προκειμένου να εξετάσει την περίπτωση μιας σοβαρής φλεβικής παθολογίας.

Η καλύτερη δυνατή θεραπεία, σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με θερμική ενέργεια λέιζερ ή ραδιοσυχνοτήτων.

Μύθος: η εγκυμοσύνη προκαλεί κιρσούς

Αλήθεια: Η εγκυμοσύνη ΔΕΝ προκαλεί τους κιρσούς. Ωστόσο, όταν κάποια γυναίκα έχει ήδη φλεβικό πρόβλημα στην εγκυμοσύνη αυτό μπορεί να επιδεινωθεί ή απλά να βγει στην επιφάνεια.

Πολλές φορές, μετά την εγκυμοσύνη, οι προβληματικές φλέβες υποχωρούν. Ωστόσο, η υποχώρηση είναι προσωρινή και το πρόβλημα επανέρχεται εντονότερο είτε σε μία επόμενη εγκυμοσύνη, είτε και από μόνο του. Τα φλεβικά προβλήματα, είναι σωστό, να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν νωρίτερα και όχι να περιμένουμε τις εγκυμοσύνες.

Μύθος: Δεν έχει νόημα η θεραπεία των κιρσών γιατί οι φλέβες αυτές ξαναβγαίνουν

Αλήθεια: Δυστυχώς, με την παλαιά επέμβαση της σφηνεκτομής, πολλοί ασθενείς βιώνουν την επανεμφάνιση των κιρσών. Με τις νέες ενδοαυλικές τεχνικές, όμως, όπως το ενδοαυλικό λέιζερ και την σκληροθεραπεία, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Οι ενδοαυλικές τεχνικές πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία, χωρίς τομές και το κυριότερο, υπό υπερηχογραφικό έλεγχο, γνωρίζοντας, με εξαιρετική ακρίβεια, τις εστίες του προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Οι σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες υπογραμμίζουν με έμφαση τα πλεονεκτήματα των νέων ενδοαυλικών τεχνικών και τις σοβαρές αδυναμίες της σαφηνεκτομής που τώρα πια είναι η τελευταία επιλογή θεραπείας.

Τσεκούρας Νικόλαος, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός.

Διευθυντής Γ' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.dr-tsekouras.gr ή καλέστε στο 2106215855 , 6977741191

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ