ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Ποια προβλήματα υγείας εμφανίζουν όσοι νοσούν με Covid τρεις μήνες μετά τη μόλυνση

Το 14% των ενηλίκων -ο ένας στους επτά- που μολύνεται από τον κορονοϊό, εμφανίζει μετά την οξεία φάση της λοίμωξης Covid-19 τουλάχιστον ένα νέο πρόβλημα υγείας που δεν υπήρχε στο παρελθόν και το οποίο πλέον απαιτεί ιατρική παρακολούθηση, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Κορονοϊός: Ποια προβλήματα υγείας εμφανίζουν όσοι νοσούν με Covid τρεις μήνες μετά τη μόλυνση

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 267.000 άτομα 18 έως 65 ετών που διαγνώστηκαν με Covid-19 εντός του 2020. Ως λήξη της οξείας φάσης της νόσου θεωρήθηκαν οι τρεις εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη.

Τέσσερις μήνες μετά την οξεία φάση της Covid-19, αρκετοί άνθρωποι εμφάνιζαν διάφορα προβλήματα που δεν είχαν προηγουμένως, όπως χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, καρδιακή αρρυθμία, αμνησία, διαβήτη, προβλήματα στα νεφρά και στο ήπαρ, αγχώδη διαταραχή, κόπωση κ.α. Ο κίνδυνος αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία, το αν υπήρχαν υποκείμενα νοσήματα και το αν χρειάστηκε κάποιος να νοσηλευθεί για Covid-19.

Ακόμη όμως και οι νεότεροι σε ηλικία (κάτω των 50 ετών), όσοι πέρασαν τη νόσο Covid-19 στο σπίτι τους και όχι στο νοσοκομείο, καθώς και όσοι πριν τον κορονοϊό ήταν γενικά υγιείς, αντιμετωπίζουν αυξημένη πιθανότητα -έως και έξι μήνες μετά την αρχική λοίμωξη Covid-19- να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας που δεν προϋπήρχε.

Καθώς, η πανδημία συνεχίζεται παγκοσμίως, οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ανθρώπων με διάφορα σωματικά και ψυχικά προβλήματα υγείας μετά από Covid-19. Όπως ανέφεραν είναι ακόμη πρόωρο να προβλέψει κανείς πόσο πολύ μπορεί να κρατήσουν τα «μεθεόρτια» του κορονοϊού.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal" (BMJ).

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Για ποιες καρδιακές επιπλοκές αυξάνει τον κίνδυνο

Κορονοϊός: Οι χρόνιοι κίνδυνοι για την υγεία ακόμη και όσων δεν εισάγονται στο νοσοκομείο

Κορονοϊός: Σε ποια όργανα προκαλεί σοβαρές επιπλοκές