ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Ποια συμπτώματα διαρκούν επί εβδομάδες στο 75% όσων νοσούν

Το 73% -σχεδόν οι τρεις στους τέσσερις ασθενείς- με Covid-19 εμφανίζουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα της νόσου για αρκετές εβδομάδες μετά τη διάγνωση, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Κορονοϊός: Ποια συμπτώματα διαρκούν επί εβδομάδες στο 75% όσων νοσούν

Τα συχνότερα είναι κόπωση ή εξάντληση (40% όσων μολύνονται από τον κορονοϊό), δύσπνοια (36%) και αϋπνία ή δυσκολία να κοιμηθούν (30%). Άλλα -λιγότερο συχνά- συμπτώματα είναι η απώλεια μνήμης, η κινητική δυσκολία, ο βήχας και ο πυρετός. Κατάθλιψη και άγχος παρατηρείται περίπου στο 20% (ένας στους πέντε). Ως επίμονο θεωρείται ένα σύμπτωμα που συνεχίζεται δύο μήνες μετά την αρχική διάγνωση ή έναν μήνα με την ανάρρωση από την οξεία φάση ή το εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Στίβεν Γκούντμαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open, αξιολόγησαν (συστηματική ανασκόπηση) 45 μελέτες που αφορούσαν συνολικά 9.751 άτομα με Covid-19, εκ των οποίων περίπου το 85% είχαν χρειαστεί νοσηλεία.

«Τα παραπάνω ποσοστά αφορούν, κυρίως, όσους αρρώστησαν μέτρια έως σοβαρά», ανέφερε ο Γκούντμαν και επεσήμανε ότι για μερικούς ανθρώπους τα επίμονα για καιρό συμπτώματά τους, μετά την ανάρρωση από την οξεία φάση της νόσου, δημιουργούν μεγάλες δυσκολίες στην καθημερινή ζωή τους και στην ικανότητα εργασίας τους.

Εκατομμύρια άνθρωποι, διεθνώς, περνούν τη λεγόμενη «μακρά Covid-19» με συμπτώματα που διαρκούν έως και για εννέα μήνες. Σχεδόν το 10% -ο ένας στους δέκα- όσων νοσηλεύθηκαν λόγω κορονοϊού, τελικά επιστρέφουν στο νοσοκομείο για να λάβουν επιπρόσθετη βοήθεια. «Η Covid-19 δεν τελειώνει πάντα με την ανάρρωση από την οξεία φάση», τόνισε ο Γκούντμαν.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ο ρόλος της τεστοστερόνης στη βαρύτητα των συμπτωμάτων

Κορονοϊός: Ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση λόγω της αύξησης του βάρους

Κορονοϊός: Διάρκεια και βαρύτητα συμπτωμάτων