ΥΓΕΙΑ

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο (εικόνες)

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση πάθηση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα την εκδήλωση φλεγμονής και τον πόνο.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο (εικόνες)

Τα συμπτώματα προσβάλλουν πρωτίστως τα δάχτυλα των χεριών, τους καρπούς και τα πέλματα.

Τα πλέον χαρακτηριστικά συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι ο πόνος και η δυσκαμψία στις αρθρώσεις. Πριν εκδηλωθούν αυτά τα εμφανή συμπτώματα όμως, μπορεί να εμφανιστούν ορισμένες προειδοποιητικές ενδείξεις που αφορούν είτε τις αρθρώσεις συγκεκριμένα είτε τα γενικότερα επίπεδα ευεξίας και την ποιότητα ζωής του ατόμου. Οι ενδείξεις και τα συμπτώματα που αφορούν τις αρθρώσεις είναι πιο πιθανό να υποδεικνύουν την ύπαρξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ιδίως αν πλήττουν περισσότερες από μία αρθρώσεις του σώματος ή αν εκδηλώνονται συμμετρικά και στις δύο πλευρές του σώματος.

Τα πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, πυρετό, δυσκαμψία, απώλεια βάρους, πρήξιμο και κοκκίνισμα στις αρθρώσεις, αυξημένη θερμότητα των αρθρώσεων, μυρμήγκιασμα και μούδιασμα, μειωμένο εύρος κίνησης.

Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι απαραίτητη ώστε να γίνει ακριβής διάγνωση και να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία, με σκοπό την πρόληψη της εκτεταμένης βλάβης στις αρθρώσεις και την αναπηρία.

Οι βαθύτερες αιτίες που οδηγούν στην εκδήλωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας παραμένουν άγνωστες μέχρι και σήμερα, έχουν αναγνωριστεί ωστόσο ορισμένοι βασικοί παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο: