ΥΓΕΙΑ

Ποια είναι τα αίτια της γυναικείας υπογονιμότητας

Δρ Παναγιώτης Καραντζής, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Αναπλ. Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ & Επιστημ. Συνεργάτης της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ

Ποια είναι τα αίτια της γυναικείας υπογονιμότητας

Σήμερα ένα στα πέντε ζευγάρια είναι υπογόνιμο. Ως υπογονιμότητα θεωρούμε την μη επίτευξη κύησης μετά από 18 μήνες συχνής προσπάθειας του ζευγαριού στη γόνιμη φάση του εμμηνορρυσιακού κύκλου.

Διαταραχές ωορρηξίας

Οι γυναίκες με διαταραχές ωορρηξίας μπορεί να έχουν ωορρηξία σπάνια ή και καθόλου. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της γυναικείας υπογονιμότητας. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες που επηρεάζουν την ωορρηξία. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν την ανεπάρκεια των ωοθηκών και την υποθαλαμική αμηνόρροια. Ο τρόπος ζωής και οι συνήθειες κάθε γυναίκας μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη λειτουργία των ωοθηκών, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Η απότομη απώλεια ή αύξηση βάρους μπορεί επίσης να επηρεάσει την ωορρηξία.

Βλάβες των σαλπίγγων

Οι σάλπιγγες μπορεί να καταστραφούν ή να μπλοκαριστούν για διάφορους λόγους, από συμφύσεις, που διαταράσσουν την ανατομική σχέση της σάλπιγγας με την ωοθήκη ή παράγοντες που διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία του αυλού της σάλπιγγας, όπως φλεγμονή (σαλπιγγίτιδα), ή ενδομητρίωση.

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που επηρεάζει περίπου το 5-10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και έως το ένα τρίτο των γυναικών με υπογονιμότητα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες το ενδομήτριο αποτελεί τη λεπτή εσωτερική επένδυση της μήτρας, όμως στην ενδομητρίωση στοιχεία του ενδομητρίου ανευρίσκονται εκτός της μήτρας ( ωοθήκες-περιτόνεο ) υπό συνθήκες τοπικής διαταραγμένης ανοσολογικής απόκρισης.

Ανωμαλίες της μήτρας

Τα ινομυώματα της μήτρας είναι καλοήθεις όγκοι της μήτρας που εμφανίζονται περίπου στο 40% των γυναικών. Η επίδραση στη γονιμότητα θα εξαρτηθεί όχι μόνο από το μέγεθος αλλά και από τη θέση του ινομυώματος. Τα ινομυώματα που στρεβλώνουν την κοιλότητα της μήτρας μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα εμφύτευσης του εμβρύου και πρέπει να αφαιρούνται.

Οι πολύποδες του ενδομητρίου, οι οποίοι αναπτύσσονται στην κοιλότητα της μήτρας, μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη διαδικασία εμφύτευσης και πρέπει να αφαιρεθούν.

Μια μη φυσιολογικά διαμορφωμένη μήτρα μπορεί επίσης να αποτρέψει την εγκυμοσύνη ή να προκαλέσει αποβολή.

Ηλικία

Η προχωρημένη ηλικία της γυναίκας είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες της γυναικείας υπογονιμότητας. Καθώς μια γυναίκα μεγαλώνει, ο αριθμός και η ποιότητα των ωαρίων της μειώνεται γρήγορα, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Η πιθανότητα αποβολής αυξάνεται επίσης λόγω της υψηλότερης συχνότητας εμφάνισης χρωμοσωμικών ανωμαλιών στα ωάρια των μεγαλύτερων γυναικών.

Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, αυτοάνοσες διαταραχές και επαναλαμβανόμενες αποβολές

Την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες στην ιατρική προκειμένου να εξακριβωθούν πιθανά ανοσολογικά αίτια μέσω της αναπαραγωγικής ανοσολογίας. Παρότι το ανοσοποιητικό σύστημα κάθε ανθρώπου έχει σχεδιαστεί για να καταπολεμάει τις ασθένειες, είναι εξίσου σαφές ότι μπορεί να βοηθήσει ή να αποτρέψει μια φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Ανεξήγητη υπογονιμότητα

Αφορά περίπου το 25% των ζευγαριών που αναζητούν θεραπεία γονιμότητας, δηλαδή δεν ανευρίσκεται κάποιος εμφανής παθολογικός παράγοντας υπογονιμότητας.

More info:

www.karantzisivf.gr
https://www.facebook.com/karantzisivf/

Τηλ. 210 6424198 | Βασ. Σοφίας 117, Αθήνα

Τηλ. 211 7500510 | ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις, Φλέμινγκ 15, Μαρούσι, Αθήνα

Σύντομο βιογραφικό

Ο Παναγιώτης Καραντζής ΜD, PhD, DRCOG σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικεύθηκε στην Μαιευτική - Γυναικολογία εξ ολοκλήρου στη Μ. Βρετανία (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του MANCHESTER, ROYAL MATERNITY HOSPITAL και PRINCESS ROAL HOSPITAL στο HULL – YORKSHIRE) και τέλος εκπαιδεύτηκε για 2 χρόνια στην ενδοσκοπική χειρουργική. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ασχολείται ενεργά με την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και αποτέλεσε βασικό στέλεχος της ομάδας του Κ. Πάντου στην κλινική Genesis Αθηνών. Έχει, παράλληλα, συμμετάσχει σε σειρά εργασιών, πολλές από τις οποίες παρουσίασε σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια και fora. Ο ιατρός διετέλεσε εκλεγμένο μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΜΗΤΕΡΑ, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μονάδας IVF του ΜΗΤΕΡΑ επί σειρά ετών και ταμίας στο Δ.Σ της Ένωσης Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδος. Εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή στην Β' Πανεπιστημιακή Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική του Καθηγητού Γ. Κρεατσά και ορκίσθηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2012. Τον Οκτώβριο του 2016 του απονεμήθη από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Διαπίστευση ικανοτήτων στην υστεροσκοπική και λαπαροσκοπική χειρουργική. Από τον Μάιο του 2020 είναι Αναπληρωτής Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΜΗΤΕΡΑ και από τον Ιανουάριο του 2022 είναι Επιστημονικός Συνεργάτης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF ΕMΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ.

PANAGIWTHS-KARANTZHS-FWTO.jpg