ΥΓΕΙΑ

Γλαύκωμα: Οι τροφές που βοηθούν στην πρόληψη (εικόνες)

Η προστασία των ματιών από το γλαύκωμα προϋποθέτει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση με συνδυασμό σωστής διατροφής, συστηματικής άσκησης και επαρκούς ξεκούρασης.

Γλαύκωμα: Οι τροφές που βοηθούν στην πρόληψη (εικόνες)
Bigstock

Το οξειδωτικό στρες συνδέεται με βλάβες στο οπτικό νεύρο στους ασθενείς με γλαύκωμα, γι' αυτό απαιτείται επαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών. Καλές πηγές αντιοξειδωτικών στη διατροφή είναι το ρόδι, τα μούρα, η μαύρη σοκολάτα, το μαύρο και το πράσινο τσάι, η ντομάτα και ο λιναρόσπορος.

Η λήψη πολυβιταμίνης συνιστάται σε περίπτωση που δεν καλύπτονται μέσω της διατροφής οι ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνες και μέταλλα.

Ως προς τη συμβολή της διατροφής στην υγεία των ματιών, οι ειδικοί συνιστούν κατά βάση επαρκή πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων μέσω των φρούτων και των λαχανικών. Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν τα βασική πηγή καροτενοειδών, μια κατηγορία φυσικών χρωστικών ουσιών με σημαντικά οφέλη για την όραση. Τα καροτενοειδή βρίσκονται πρωτίστως σε τροφές με έντονο κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα.

Παράλληλα, φρούτα και λαχανικά με σημαντική περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο γλαυκώματος.

Ορισμένα από τα απαραίτητα φρούτα και λαχανικά για υγιή όραση είναι τα εξής: